Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2016. Május 15. 06:01, vasárnap | Helyi
Forrás: -Szerk.-

Búcsú Csíksomlyón

Búcsú Csíksomlyón

Kilencedik éve zakatolnak a már jól ismert zarándokvonatok. Csaknem 20.000 km-t tettek meg ez idő alatt Erdély csodálatos tájain a majdnem fél km hosszú szerelvények.

Közel tízezer zarándok határon inneni és határon túli magyar ismerte meg a székely embereket, életüket, mindennapjaikat, örömeiket, bánataikat.

A négynapos nemzeti program csúcspontja Pünkösd szombatján a félmilliónyi zarándokot vonzó Csíksomlyói búcsú volt, a Mária ünnep. Ma (május 15-én) a történelmi Magyarország Ezeréves határára jutnak el a zarándokok 50 ezer székely társaságában. Ugyanezen nap délutánján a madéfalvi veszedelem turulmadaras emlékművénél folytatódik a program, amit este a Csík Zenekar koncertje zár be.

A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről, míg a Székely Gyors Budapestről indult Csíksomlyóra. A két vonat a Keleti pályaudvaron összekapcsolva Magyarország leghosszabb személyszállító szerelvényeként (kb. fél km) indult útnak Erdély felé.

A szerelvényen 18 idegenvezető, ugyanennyi utaskísérő vasutas, 3 fős zenekar, 8-10 felszolgáló, 2 szakács, a MÁV-Start 2 munkatársa, 2-3 mozdonyvezető és 3 utazási irodai vezető gondoskodott az utasokról és az utazás zavartalan lebonyolításáról.

Székelyföldön a falvakban 8-10 szállásszervező és kb. 200 falusi házigazda várta a vendégeket.

És ehhez jönnek a helyszíni programok, például a Csík zenekar koncertjével foglalkozó madéfalvi városvezetők és koncert menedzserek. Összességében évente több száz embernek nyújt értelmes elfoglaltságot, munkát a vonatok útjának megszervezése.

A zarándokvonaton egy-egy római katolikus és református lelkivezető várta a híveket.

Az idei búcsú ünnepi szónoka Csintalan László tiszteletbeli kanonok, tiszteletbeli főesperes, csíkdelnei plébános volt.
Beszédében hozzátette, hogy a csíksomlyói zarándoklatból kell erőt meríteni ahhoz, hogy a családdal, az egyházközösséggel és a néppel összekapaszkodva kérjük Isten áldását az életterünk betöltéséért
“Ne maradjon beszegezett ház, gyerek nélküli iskola, megfogyatkozó falu és város, megfogyatkozott ország és szülőföld. Be kell töltenünk életterünket” – hangsúlyozta a búcsú szónoka.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA