Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 07. 07:48, kedd | Belföld
Forrás: Stop.hu

Bródy János nem csinálja tovább: utódja nyilatkozott a STOP-nak

Bródy János nem csinálja tovább: utódja nyilatkozott a STOP-nak

A komoly- és könnyűzenében, valamint kísérleti jellegű művek megalkotásában egyaránt jeleskedő zeneszerző...

Victor Máté váltja 12 év után az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület elnöki székében Bródy Jánost. A STOP-nak nyilatkozó új vezető legfőbb célja a jogdíjak értékének megőrzése.

Komoly kihívásnak tekinti új feladatát Victor Máté zeneszerző, az iroda új elnöke. Mint mondja, nem feltétlenül gyönyörrel járó feladatok várnak rá, sokkal inkább megoldandó napi szakmai elintéznivalók. - Szeretném, ha az Artisjus minél rugalmasabban követné azt a fejlődést, ami a zenefelhasználás különböző formái terén bekövetkezett, és folyamatosan bekövetkezik - pontosít az elnök.

A zenéhez való hozzáférési lehetőségek hihetetlen mértékben kitágultak az internet jóvoltából, aminek következtében a piac is óriási változáson esett át. Victor rámutatott, hogy míg 15-20 évvel ezelőtt a CD volt a legelterjedtebb zenehordozó, addig ma már a lemezek eladásából jóformán egyetlen előadó sem tud megélni. A változásokat követnie kell a jogdíjrendszernek is.

Az internetes zeneletöltések száma az elnök szerint nyomon követhető, léteznek olyan számítógépes programok, amelyekkel akár egy blogbejegyzésben elhelyezett zenei linkre történő klikkelések száma is feltérképezhető. Az új rendszerre való átálláson jogászok és számítógépes szakemberek egyaránt dolgoznak.

Abban az esetben, ha egy zenekar - például a közelmúltban a Bëlga - ingyenesen letölthetővé teszi új albumának számait az internetről, azzal lemond az egyik jogdíjforrásáról, a sokszorosításról és forgalmazásról. - Ha valahol bevétel keletkezik zenei produkció forgalmazásának köszönhetően, akkor tudomásul kell venni, hogy annak a produkciónak a létrejöttében rengeteg ember munkája fekszik, amiért nekik valamilyen részesedés jár - mutat rá a fő alapelvre az új elnök.

Az elnökváltásra azért került sor, mert éppen lejárt az elnöki tisztséget 12 éven át betöltő Bródy János megbízatása, és nem vállalta az újbóli jelölést. Talán azzal is magyarázható Bródy lépése, hogy a közelmúltban szélesebb alapokra helyezte a közéleti szereplést, jelesül az új magyar köztársaság vissza- illetve felépítésén fáradozik. Mint a leköszönő elnök közleményben tudatta: Victor Máté személyében az új irányokra nyitott, együttműködő személyt köszönthetünk.

Az új vezető mandátuma két évre szól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.