Városlista
2022. január 17, hétfő - Antal

Hírek

2016. Június 25. 04:00, szombat | Külföld
Forrás: mti

Brexit - Európa veszíteni fog jelentőségéből, de dominóhatás nem lesz

Brexit - Európa veszíteni fog jelentőségéből, de dominóhatás nem lesz

Nagy-Britannia kilépésével (Brexit) Európa veszíteni fog jelentőségéből és helyzetéből a világban - jelentette ki Christian Kern osztrák kancellár pénteken,

és egyúttal kizárta annak lehetőségét, hogy népszavazás legyen Ausztriában vagy más országban egy esetleges további kilépésről.

A kancellár úgy vélte, hogy az Európai Unióban egészen világos következtetéseket kell levonni a csütörtöki brit népszavazás eredményéből, és el kell oszlatni az emberek félelmeit. Egyúttal intette a politikai vezetést a visszafogottságtól, utalva arra, hogy meglátása szerint az EU-pártiak eddig "túlságosan védekező módon" viselkedtek.

A hosszú távú, elsősorban gazdasági kihatásokat érezni lehet majd a kellő időben - jelentette ki a kancellár, és leszögezte: nem számol azzal, hogy az osztrák gazdaságra a Brexitnek jelentős kihatása lenne. Nagy-Britannia Ausztriának a nyolcadik legfontosabb exportpiaca.

Kern szerint az uniónak mind gazdasági, mind szociális kérdésekben reformokra van szüksége, azonban - vélte a kormányfő - az erről szóló párbeszédet nem elég Brüsszelben lefolytatni, hanem az európai fővárosokat is be kell vonni a folyamatba.

Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár szerint "szomorú nap ez Európának", hiszen egy "mély bizalmi válság" mutatkozott meg. A gazdasági miniszteri posztot is betöltő politikus szerint az uniót ezek után már nemcsak béke- és jóléti szövetségként kell értékelni, hanem válságok, félelmek és nacionalista törekvések összességeként is.

Európa korábban megmutatta, hogy a válságokból megerősödve tud kilépni, most is erre van szükség - jelentette ki az alkancellár, aki szerint egy ideig nyugtalanság lesz a nemzetközi pénzpiacokon, azonban középtávon megnyugszanak a kedélyek. Ezért a középtávú következmények meghatározására van szükség - jelentette ki Mitterlehner.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) közleményben üdvözölte a britek döntését, amely a párt szerint "a központosított politika és a tartós menekülthullám ellenében született". "Amennyiben az Európai Unió nem kezd hozzá azonnal átfogó és mély reformintézkedésekhez, ez az unió végét jelentheti" - olvasható az állásfoglalásban.

A pártot vezető Heinz-Christian Strache és Harald Vilimsky főtitkár közleménye arra is kitért, hogy a változások csakis Martin Schulz európai parlamenti elnök és az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker személye nélkül képzelhetők el.

"Amennyiben nem lesznek uniós reformok, és olyan országok is tagfelvételt nyernek, mint például Törökország, az unióban maradásról szóló szavazás Ausztriában is politikai célkitűzéssé kell, hogy váljon" - foglalt állást az FPÖ.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 17. 14:03, hétfő | Külföld

Elfogadta az oltottsági igazolásról szóló törvényjavaslatot a francia parlament

A francia parlament két hétig tartó heves közéleti vita után vasárnap este elfogadta a koronavírussal szembeni védettségi igazolást felváltó oltottsági igazolásról szóló törvénytervezetet.

2022. Január 17. 11:56, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 327,7 millió, a halálos áldozatoké 5,539 millió a világon

A világon 327 793 472 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 539 108 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai alapján.

2022. Január 17. 09:52, hétfő | Külföld

Nagyon nehéz hetek előtt áll Németország

Nagyon nehéz hetek előtt áll Németország, ha nem sikerül megfékezni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) omikron nevű változatának terjedését - mondta a szövetségi egészségügyi miniszter egy vasárnapi interjúban.

2022. Január 16. 15:09, vasárnap | Külföld

Fél éve először csökkent 700 alá a halálozások napi száma Oroszországban

Először csökkent július 5. óta 700 alá a koronavírus-járvány miatti napi halálozások száma Oroszországban, az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma ugyanakkor ismét megközelítette a 30 ezret