Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 25. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: orientpress

Börtön járhat a kilométeróra visszatekeréséért

Börtön járhat a kilométeróra visszatekeréséért

Másfél éve működik Magyarországon az a nyilvántartás, amellyel vissza lehetne szorítani a használt autók kilométeróráinak visszatekerését. Az adatbázisból 1250 forintos díjért lehet lekérdezni a benne szereplő kocsik adatait, de még eltart egy ideig, amíg minden autóról lesz valamilyen támpont. Ráadásul a visszatekerés idéntől bűncselekménynek számít, amiért akár egy év börtön is járhat.

2012. január 1. óta ugyanis minden autó kilométeróra-állása a műszaki vizsgánál és adásvételkor is bekerül a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalába (KEKKH). Az adatbázishoz az okmányirodában lehet hozzáférni.

„1250 forint igazgatási szolgáltatási díj megfizetése után a kilométeróra-állás adata szolgáltatható. Fontos, hogy nem kell igazolni azt, hogy milyen célból kérik azt ki” – magyarázta Vida Emese, a KEKKH főosztályvezetője.

Ha azonban a gépjárművet külföldről hozzák be, előfordulhat, hogy hamis adatokkal kerül be a nyilvántartásba. Például olyan, amelyet Németországban még 107 ezer kilométerrel hirdettek, nem sokkal később Magyarországon viszont már csak 23 ezerrel.

„A nem túl távoli jövőben az Európai Unió kötelezni fogja a gyártókat, hogy fekete dobozt kell majd a járműbe szerelni” – fejtette ki a Híradónak Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke.

Becslések szerint Magyarországon tíz eladott használt autóból kilencnek visszatekerték az óráját. Az ügyeskedés idéntől bűncselekménynek számít, amiért akár egy év börtön is járhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során