Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Június 28. 08:00, szombat | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Bőrszépítő ételeink

Bőrszépítő ételeink

Puhává és fiatalossá varázsolja a bőrünket, ha rendszeresen rágcsálunk olajos magvakat. Antioxidáns-tartalmuk mellett rengeteg E-vitamin van bennük.

Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök szinte mindegyike szépíti a bőrünket. A meggy bőrnyugtató és tápláló hatású, a szeder, eper, málna, ribizli pedig az antioxidánsokon kívül sok vasat tartalmaznak, amelyek elősegítik a sejtek oxigénfelvételét, így javítva bőrünk állagát. Az áfonya és a hozzá nagyon hasonló acai berry gazdag D-vitaminban, ráadásul még az ízük is nagyon jó. Utóbbi nálunk leginkább fagyasztott gyümölcspép formájában kapható, amely kiváló italok, ételek, sütemények, fagylaltok, öntetek készítéséhez.

C-vitamin
Nem véletlen, hogy szinte minden bőrápoló krémben megtalálható a C-vitamin, az ugyanis elősegíti a kollagéntermelést. 35 éves korunkban felgyorsul a kollagénlebontás, ami megereszkedett bőrt eredményez. A C-vitaminban gazdag ételek, mint a citrusfélék, vagy a kivi, paprika segíthetnek a bőr feszességének megtartásában és a ráncok megelőzésében.

Tengeri ételek
Ha ragyogó, sima bőrre vágyunk, akkor mindenképpen illesszük be az étrendünkbe a tengeri halakat, kagylókat, rákokat. Nem csak azért, mert hihetetlenül egészségesek, vagy mert meghosszabbítják az életünket, hanem azért is, mert az omega-3 zsírsavak csökkentik a bőrszárazságot és a gyulladásos folyamatokat, így késleltetik a bőr öregedését. Megakadályozzák azt, hogy lerakódások képződjenek az érfalakon, a megfelelő keringés fenntartásával hozzájárulnak a bőrünk egészségéhez.

Piros és narancssárga zöldségek
A piros és narancssárga zöldségek, mint a sárgarépa, paradicsom, édes krumpli béta-karotint tartalmaznak, amely az A-vitamin elővitaminja. Ezek is antioxidáns hatásúak, védelmet biztosítanak a sejtkárosodás és a bőr korai öregedése ellen. Az A-vitamin ráadásul a pattanásokkal is megbirkózik, még akár az aknés bőrt is képes megszépíteni.

Joghurt
A joghurtok a legjobb kalciumpótlók bőrünk számára. Pillanatok alatt eltüntetik arcunkról a kimerültség árulkodó jeleit, regeneráló hatásuknak köszönhetően szinte megújul a bőrünk, újra feszessé válik. Akár még pakolásként is magunkra kenhetjük.

Olajos magvak
Puhává és fiatalossá varázsolja a bőrünket, ha rendszeresen rágcsálunk olajos magvakat. Antioxidáns-tartalmuk mellett rengeteg E-vitamin van bennük, ami nélkülözhetetlen a bőr öregedésének lelassításához. Emellett egyedülálló módon segít megtartani a bőr hidratáltságát, és megakadályozza annak kiszáradását. Pár szem mandula és egy kis szelénben gazdag túró keverékéből kiváló bőrszépítő nassolnivalót készíthetünk.

Teljes kiőrlésű gabonák
Ha a fehér pékárut teljes kiőrlésű gabonákra cseréljük, hamar tapasztalhatjuk annak előnyeit. Először a bőrünk lesz sokkal szebb, selymesebb. A hajdina például kiváló rutinforrás, amely antioxidáns hatású. A búzacsíra pedig biotint tartalmaz, amely többek között a zsíranyagcseréhez nélkülözhetetlen. Hiánya esetén a bőr kiszárad, és pikkelyessé válik.

Fokhagyma
A fokhagyma újjá varázsol. Fertőtlenítő és csíraölő hatású, rendbe hozza a zsíros bőrt, a pattanásokat eltünteti. Ezenkívül elősegíti a szövetek regenerálódását, megakadályozza a ráncok kialkaulását. Ha nem bírjuk az erős szagát, akkor kapszula formájában is beszerezhetjük.

Az almaecet
Az almaecet lebontja a zsírt, és elősegíti az emésztést, ennek köszönhetően a bőrünk tiszta lesz, nem csúnyítják pattanások. Nyugodtan megihatunk naponta egy pohár vízzel hígított almaecetet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).