Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Március 06. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bőrrákot okozhat a hasi zsírgén?

Bőrrákot okozhat a hasi zsírgén?

A hízás okozójaként korábban definiált gén úgy tűnik, növeli a halálos bőrrák kialakulásának kockázatát is - számol be kutatók legújabb megállapításairól a BBC. A Leeds Egyetem által vezetett kutatás több mint 73 ezer ember adatait vette szemügyre, a zsírgén egy külön szakaszát összefüggésbe hozták a melanoma malignus kialakulásával.

Ez az első alkalom, hogy a gént az elhízáson kívül más betegség kialakulásával is összefüggésbe hozták. A melanoma malignus az ötödik leggyakoribb daganatos megbetegedés.

A nemzetközi csapat 13 ezer daganatos beteg és 60 ezer egészséges ember genetikai elemzését végezte el, s azt találták, hogy azok vannak leginkább kitéve a bőrrák kialakulási kockázatának, akiknél a DNS egy bizonyos szakaszán megtalálható az említett zsír gén mutációja.

A génnel már számos más problémát összefüggésbe hoztak: az elhízást, s mint ennek okozója a túl sok evés kényszerét. Ez az első alkalom, hogy a kutatók más betegségre vonatkozóan hozták összefüggésben a zsír gént. Ez megadja az alapját a további kutatásoknak, hogy kiderítsék, vajon más betegségek okozója is lehet-e a génvariáns.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;