Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Június 22. 11:00, vasárnap | Belföld
Forrás: - szerk. -

Borban kivételesen gazdagok vagyunk

Borban kivételesen gazdagok vagyunk

Magyarország 22 borvidékkel büszkélkedhet, ami ékes bizonyítéka boraink változatosságának.

Magyarország 22 borvidékkel büszkélkedhet, ami ékes bizonyítéka boraink változatosságának. Minden borvidéknek van specialitása. Hogy milyen lesz egy bor, az sok minden tényező befolyásolja: függ a talajtól, amiben a szőlő terem, a napsütéses órák számától, a csapadék mennyiségétől. Az sem mindegy, hogy melyik vidéken milyen szőlőfajták kerülnek a földbe. Vannak világfajták, például a Chardonnay, amelyek a Föld bármely szegletében képesek megteremni és vannak olyan fajták, amelyek csak egyes régiókra jellemzők. A hazai borászat fellendülése ezek újjászületésének köszönhető.

Híres magyar szőlőfajták:
1. Ezerjó: Hagyományos, őshonos magyar fajta, hungarikumm a 20. század első felében egyik fő szőlőfajtánk volt. Főleg az Alföldön és a dunántúli Móri borvidéken terem. A Móri Ezerjó zamatos, magas alkohol- és savtartalmú, kellemes hatású száraz fehérbor.
2. Hárslevelű: Régi magyar fajta, a Tokaji és a Villányi borvidéken a legelterjedtebb. Sűrű, testes, fűszer- és virágillatú száraz fehérbor készül belőle.
3. Kéknyelű: Őshonos magyar fajta, de csak a Badacsonyi borvidéken termesztik. Fanyar, száraz fehérbor készül belőle.
4. Kadarka: Igazi hungarikum, őshonos fajta. Vörösborkultúránk több évszázadig épült rá, aztán majdnem eltűnt, csak a szekszárdi borászok lelkesedése nyomán kelt új életre. Fűszeressége, magas savtartalma remekül illik a hagyományos magyar ételekhez.
5. Kékfrankos: Viszonylag új kékszőlőfajta, de nagyon népszerűvé vált, és több borvidéken termesztik. A hűvös időt is jól bírja, ezért nálunk a Soproni borvidék az egyik fő termőhelye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről