Városlista
2024. március 1, péntek - Albin

Hírek

2014. Június 22. 11:00, vasárnap | Belföld
Forrás: - szerk. -

Borban kivételesen gazdagok vagyunk

Borban kivételesen gazdagok vagyunk

Magyarország 22 borvidékkel büszkélkedhet, ami ékes bizonyítéka boraink változatosságának.

Magyarország 22 borvidékkel büszkélkedhet, ami ékes bizonyítéka boraink változatosságának. Minden borvidéknek van specialitása. Hogy milyen lesz egy bor, az sok minden tényező befolyásolja: függ a talajtól, amiben a szőlő terem, a napsütéses órák számától, a csapadék mennyiségétől. Az sem mindegy, hogy melyik vidéken milyen szőlőfajták kerülnek a földbe. Vannak világfajták, például a Chardonnay, amelyek a Föld bármely szegletében képesek megteremni és vannak olyan fajták, amelyek csak egyes régiókra jellemzők. A hazai borászat fellendülése ezek újjászületésének köszönhető.

Híres magyar szőlőfajták:
1. Ezerjó: Hagyományos, őshonos magyar fajta, hungarikumm a 20. század első felében egyik fő szőlőfajtánk volt. Főleg az Alföldön és a dunántúli Móri borvidéken terem. A Móri Ezerjó zamatos, magas alkohol- és savtartalmú, kellemes hatású száraz fehérbor.
2. Hárslevelű: Régi magyar fajta, a Tokaji és a Villányi borvidéken a legelterjedtebb. Sűrű, testes, fűszer- és virágillatú száraz fehérbor készül belőle.
3. Kéknyelű: Őshonos magyar fajta, de csak a Badacsonyi borvidéken termesztik. Fanyar, száraz fehérbor készül belőle.
4. Kadarka: Igazi hungarikum, őshonos fajta. Vörösborkultúránk több évszázadig épült rá, aztán majdnem eltűnt, csak a szekszárdi borászok lelkesedése nyomán kelt új életre. Fűszeressége, magas savtartalma remekül illik a hagyományos magyar ételekhez.
5. Kékfrankos: Viszonylag új kékszőlőfajta, de nagyon népszerűvé vált, és több borvidéken termesztik. A hűvös időt is jól bírja, ezért nálunk a Soproni borvidék az egyik fő termőhelye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 01. 08:24, péntek | Belföld

Gyopáros Alpár: nem állt meg a népességfogyás az Alföldön, de lassult az üteme

Az alföldi kistelepüléseken ugyan nem állt meg a népességfogyás, de lassult az üteme a Magyar falu program hatására - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Békés vármegyei Medgyesegyházán.

2024. Március 01. 08:23, péntek | Belföld

Lázár János: a legnagyobb rezsicsökkentést hajtják végre a közlekedésben az új tarifarendszerrel

Új időszámítás kezdődik március 1-jével a magyar közlekedésben: a legnagyobb rezsicsökkentést hajtják végre, a tarifarendszer változtatása több mint 4 millió ember életét teszi könnyebbé, jobbá

2024. Február 29. 09:54, csütörtök | Belföld

PM-államtitkár: könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben