Városlista
2022. május 19, csütörtök - Ivó, Milán

Hírek

2018. Január 26. 07:29, péntek | Bulvár
Forrás: mti - fotó: RAFAL KOWALCZYK / AP

Bölénycsordához csatlakozott egy szökött tehén Lengyelországban

Bölénycsordához csatlakozott egy szökött tehén Lengyelországban

Három hónapja egy bölénycsordával vándorol egy tehenészetből szökött tehén Lengyelországban.

Bár a szarvasmarha látszólag jól megvan a bölények között, hosszabb távon komoly problémát okozhat esetleges párzása egy bölénybikával, ezért a tehenet el akarják szakítani a szabadon kóborló csordától.

A szökevény a híres kelet-lengyelországi védett erdő, Bielowiza mentén, kukorica- és repceföldeken kutat élelem - hátrahagyott kukoricacsövek és más táplálék - után a bölényekkel együtt. A róla készült fotókon úgy tűnik, hogy jó kondícióban van, ami Rafal Kowalczyk bölényszakértő szerint arra utal, hogy a szarvasmarhának is jut élelem a nagyobb és erősebb bölények mellett, bár gyakran látják a csorda szélén.

Kowalczyk, a Lengyel Tudományos Akadémia Emlőskutató Intézetének igazgatója szerint nagyon szokatlan szituációról van szó; ez az első eset, hogy tehenet lát bölények között.

A tudós szerint az együttélés veszélyeket hordoz magával mindkét fél számára. Ha például a tehén egy bölénnyel párzik, belepusztulhat az ellésbe, mert hibrid utódja nagyobb lenne, mint egy szokásos szarvasmarhaborjú.

Egy életképes utód pedig beszennyezhetné a kis lengyelországi bölénypopuláció genetikai állományát, márpedig az első világháború után kihalt állatokat csak nagy nehézségek árán, néhány fogságban élő példány segítségével sikerült újra meghonosítani.

A bölények közé keveredett marha története igen népszerű téma Kowalczyk Facebook-oldalán, ám a kutatók nyárra el akarják szakítani a tehenet az őt befogadó bölényektől, hogy megakadályozzák az esetleges párzást.

Kowalczyk szerint az eltávolítás nem lesz könnyű, sőt annál nehezebb lesz, minél később történik meg. Nem tudni azt sem, hogy a tehén követni fogja-e majd a bölényeket, amikor azok a tél végeztével visszatérnek a számára ismeretlen terepre, az erdőbe.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 17. 06:00, kedd | Bulvár

Kezdődik kedden a 75. cannes-i fesztivál

Több mint 35 ezer szakmai résztvevő és mozirajongó részvételével kedden megkezdődik a 75. cannes-i fesztivál, amelynek hivatalos programjában 21 film versenyezhet az Arany Pálmáért.

2022. Május 16. 18:05, hétfő | Bulvár

Magyar rekordot ért el két Star Wars-plakát a budapesti aukción

Magyarországi rekordot ért el két Star Wars-plakát leütési ára Budapesten:

2022. Május 14. 16:03, szombat | Bulvár

Nagy sztárok szerepelnek Francis Ford Coppola új filmjében

Adam Driver, Forest Whitaker, Nathalie Emmanuel, Jon Voight és Laurence Fishburne játssza Francis Ford Coppola Megalopolis című, ősztől forgó filmjének főszerepeit - írta meg a deadline.com filmes portál.

2022. Május 13. 15:26, péntek | Bulvár

Leoperáltatta a melleit a Szerencsekerék szerencserlánya - Videó

Fél évvel ezelőtt született újjá.