Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Január 26. 07:29, péntek | Bulvár
Forrás: mti - fotó: RAFAL KOWALCZYK / AP

Bölénycsordához csatlakozott egy szökött tehén Lengyelországban

Bölénycsordához csatlakozott egy szökött tehén Lengyelországban

Három hónapja egy bölénycsordával vándorol egy tehenészetből szökött tehén Lengyelországban.

Bár a szarvasmarha látszólag jól megvan a bölények között, hosszabb távon komoly problémát okozhat esetleges párzása egy bölénybikával, ezért a tehenet el akarják szakítani a szabadon kóborló csordától.

A szökevény a híres kelet-lengyelországi védett erdő, Bielowiza mentén, kukorica- és repceföldeken kutat élelem - hátrahagyott kukoricacsövek és más táplálék - után a bölényekkel együtt. A róla készült fotókon úgy tűnik, hogy jó kondícióban van, ami Rafal Kowalczyk bölényszakértő szerint arra utal, hogy a szarvasmarhának is jut élelem a nagyobb és erősebb bölények mellett, bár gyakran látják a csorda szélén.

Kowalczyk, a Lengyel Tudományos Akadémia Emlőskutató Intézetének igazgatója szerint nagyon szokatlan szituációról van szó; ez az első eset, hogy tehenet lát bölények között.

A tudós szerint az együttélés veszélyeket hordoz magával mindkét fél számára. Ha például a tehén egy bölénnyel párzik, belepusztulhat az ellésbe, mert hibrid utódja nagyobb lenne, mint egy szokásos szarvasmarhaborjú.

Egy életképes utód pedig beszennyezhetné a kis lengyelországi bölénypopuláció genetikai állományát, márpedig az első világháború után kihalt állatokat csak nagy nehézségek árán, néhány fogságban élő példány segítségével sikerült újra meghonosítani.

A bölények közé keveredett marha története igen népszerű téma Kowalczyk Facebook-oldalán, ám a kutatók nyárra el akarják szakítani a tehenet az őt befogadó bölényektől, hogy megakadályozzák az esetleges párzást.

Kowalczyk szerint az eltávolítás nem lesz könnyű, sőt annál nehezebb lesz, minél később történik meg. Nem tudni azt sem, hogy a tehén követni fogja-e majd a bölényeket, amikor azok a tél végeztével visszatérnek a számára ismeretlen terepre, az erdőbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.