Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Szeptember 06. 16:46, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Böjte Csaba meglátogatta a félegyházi mezőgazdasági iskolát

Böjte Csaba meglátogatta a félegyházi mezőgazdasági iskolát

Szeptember 5-én tette tiszteletét Kiskunfélegyházán Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója.

A Böjte Csaba által létrehozott gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben embertelen körülmények között tengődő, nem ritkán az éhhalál küszöbén sínylődő gyermekek felkarolása és azok társadalmi életbe, családias környezetbe való beintegrálása, nevelése, tanítása.

A szerzetes elmondása szerint a Fertődön megrendezett ötödik Esterházy Barokk Ételfőző Fesztiválon részt vevő és hercegi elismeréssel hazatérő Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium diákjainak a szakmájukhoz való hozzáértése és a munkájuk szeretete, valamint az oktatási intézmény nevelési módszerei mérhetetlenül lenyűgözték.

A barátság, mely kialakult a ferences rendi szerzetes és Rózsa Pál iskolaigazgató között a közös cél érdekében fonódott egyre több ponton össze, melynek legfőbb vezérága a felnövekvő generáció életre való nevelése, a munka szeretetének gyermekekben való elültetése.

„Csodálatos azt látni, hogy a termőföldtől indulva egészen az asztalig, minden munkafolyamatot megtanulhatnak a fiatalok. Olyan termékeket tudnak előállíttatni a gyermekekkel, melyet mi magunk is szeretnénk megtanulni” – nyilatkozta lapunknak Böjte Csaba az iskola meglátogatásakor.

Azt is elmondta – ahogy általában szólítják – Csaba testvér, hogy náluk odahaza sajnos csak elméleti oktatásra van lehetőség. Nincs mód arra, hogy egy tanüzemben, tangazdaságban közvetlen testközelből ismerjék meg a gyerekek az állatokat, növényeket ültethessenek és gondozzák azokat. Noha több mint kétezer tanítványának igen nagy szüksége lenne arra, hogy ilyen módon tanulhassák meg a növénytermesztés és állattartás csínját-bínját jelen pillanatban ezt nem tudja biztosítani számukra, de a félegyházi mezőgazdasági iskola mindig is értékes példával szolgál majd előtte.

A ferences rendi szerzetes őszinte reménnyel bizakodik abban, hogy egyszer ezen tanítási módszer alapjai átültethetők lesznek majd az erdélyi, romániai iskolákba is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.