Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2020. Február 05. 14:44, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Bízz magadban és keresd a célod!

Bízz magadban és keresd a célod!

Dr. Domján Mihály családterapeuta, klinikai szakpszichológus már nem első alkalommal tartott előadást a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Sőt az elmúlt 2 évben pszichológiai kört is vezetett elsősorban hölgyeknek a könyvtárban. Ezúttal Motiváció és önbizalom címmel tartott előadást a pszichológus szakember február 4-én a könyvtár kamaratermében, melyen a munkája során megélt tapasztalatainak megosztásával nyújtott segítséget hallgatóságának.

A kellemes hangulatú délutánon számos érdekes információ birtokába juthattak az érdeklődők az önismeret, a magabiztosság, a kapcsolatteremtés és -ápolás, a párkapcsolat és a célok kitűzésének témakörében.

- Gyakran van úgy, hogy az ember elgyengül. Legtöbbször a család, vagy a munkahelyi környezet az a szféra, melyben több ember hat ránk és ez befolyásolja egyéniségünket.

Mikor megszülettünk, akkor belekerültünk egy családba és 10 éves korunkig amit hallunk magukról, azt elhisszük. Gyermeki énünk pedig egész életünkben bennünk él és bizonyos helyzetekben előjön. Ennek van természetesen pozitív és negatív oldala is. Például a gyermeki kíváncsiság viszi előbbre minduntalan életünket, de ugyanakkor a gyermekkorban átélt traumák is bármikor felüthetik fejüket életünk során. Feldolgozásukhoz fontos, hogy felnőttként milyen véleményünk van önmagunkról. Néha lehetőséget kell adni magunknak arra, hogy elmélkedjünk magunkról, megismerjünk önmagunkat: ki is vagyok én? milyen feladataim vannak? hol helyezkedem ebben a világban és kinek akarok megfelelni?

Az önismeret fájdalmas út, mert rájövünk, hogy azok a tulajdonságok, melyeket szüleinkben, tanárunkban, rokonunkban stb. nem szerettünk, bennünk is megtalálhatóak. Ugyanez igaz a munkahelyre is. Ha például kritizálunk másokat, akkor tulajdonképpen magunkkal vagyunk elégedetlenek. De lássuk be, hogy mindenkinek vannak jó és rossz tulajdonságai. Tehát el kell fogadnunk mások és a magunk tökéletlenségét is.

Az önismeret mellett fontos, hogy rendelkezzünk egészséges önbizalommal és büszkeséggel. Fel kell térképeznünk, hogy mik az értékeink és miben vagyunk tehetségesek. Lássuk meg azokat a dolgokat, melyekre büszkék vagyunk és soha ne mástól várjuk az elismerést – hangzott el az előadáson.

A családterapeuta azt is kihangsúlyozta, hogy ne akarjunk mindent megérteni! Tanuljuk meg elfogadni a dolgokat. Ne keressük az igazságot és ne hangoztassuk az igazunkat, hanem lépjünk tovább és kezdjük el élvezni, megélni az életünket, melyből csak egy van. Nekünk is vannak hibáink, mi is viselkedünk néha igazságtalanul másokkal. Ezért vannak olyan emberek, akik elfogadnak, de vannak olyanok is, akik nem. Mi sem szeretünk mindenkit. Aki szeret minket, az a hibáinkkal szeret, és nekünk is ezt kell tennünk. El kell fogadunk azt, hogy a másik embernek is vannak jó és rossz tulajdonságai. Ugyanakkor jussunk el mi is oda, hogy bevállaljuk az énünket – biztatott mindenkit dr. Domján Mihály, majd azt is hozzátette, hogy nagyon kevés az őszinte, szeretetteljes kapcsolatunk. Ezért nem az elvárásokban kellene növekednünk, hanem magunkból kellene többet adnunk, hogy több olyan ember vegyen körül minket, akik elfogadnak és megértenek minket. Ne a másik embertől várjuk a változást, változzunk mi magunk.

- Amire vágysz, azt kezdd el te adni másoknak! – hangsúlyozta az előadó.

Az önbizalom eléréséhez nagyon fontos az, hogy lássuk meg önmagunkban, ami szép. Ha tükörbe nézünk, helyezzük a hangsúlyt ezekre a dolgokra. Fogadjuk el önmagunkat és vegyük tudomásul, hogy ezek az adottságaink. Ne azon morfondírozzunk, hogy miért vagyunk olyanok, amilyenek.

Szintén az egészséges önbizalom eléréshez kapcsolódik a felelősségvállalás kérdése. Vállalnunk kell a felelősséget nemcsak tetteinkért, hanem az életünkért is!

- Az életed alakulásáért soha ne okolj senkit! A te életed a te döntéseid sorozata, ezért gondold át, hogy szeretnél élni! – hívta fel a figyelmet dr. Domján Mihály.

- Találj célokat magadnak! Azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy nem mindig az a jó nekünk, amire vágyunk. A legfontosabb az, hogy ha már kitűztél egy célt magad előtt, akkor csináld végig és akkor megtudod, hogy az valóban jó-e neked. Ne feledd, hogy a sikerek emelik az embert, a bukásból pedig tanulunk – mondta az előadó, majd arra biztatott, hogy tanuljunk mindig valami újat. Legyünk egész életünkben kíváncsiak és ne az áldozat szerepéből nézzük a világot. Ne panaszkodjunk, hanem keressük a lehetőséget a változásra.

- Mindannyiunkat elhagytak, megbántottak, mindannyiunknak vannak problémái, de ezzel ne árasszunk el másokat, inkább legyünk kedvesek és figyelmesek másokkal! – mondta ösztönzőleg dr. Domján Mihály, de azt is hozzáfűzte, hogy mindezt ne elvárással, vagy haszonlesésből tegyük.

Az előadását végül egy magvas gondolattal zárta, melyben boldogságunk és az életben való boldogulásunk alapja rejtőzik:
- Ápoljuk tudatosan a kapcsolatainkat. Tegyük ezt első helyre, ne a pénzt és a karriert! Hiszen ennek hatására kezd majd valóban élettel telivé válni a létünk.

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza.hu)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok