Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Július 10. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: HVG

Biztosan tudja mit szív?

Biztosan tudja mit szív?

Ezeket tartalmazza az e-cigaretta…

Az elektromos cigaretta víz mellett sok olyan anyagot is tartalmaz, amik finoman szólva sem egészségesek.
Sokan úgy tekintenek az e-cigarettára, mint a hagyományos cigaretta egészségesebb változatára, hiszen füst helyet csak vízgőzt tüdőz le a használója. Pedig ez nem egészen van így, a kifújt vízpára ugyanis propilén-glikollal, glicerinnel, aldehid, keton és észter vegyületekkel telített. A Wired korábbi cikke alapján nézzük, mi van benne.

Víz
A különböző ízű aromákhoz elengedhetetlen kellék a víz. Miután a patront összedugtuk a készülékkel, egy folyadékszállító híd, mint például a pamut eljuttatja a fűtőszálhoz a folyadékot, ami felmelegíti annyira, hogy azt be lehessen lélegezni.

Növényi glicerin
Ezzel a szerrel szinte mindenki találkozott már, csak legfeljebb kevesen tudnak róla. Ezt teszik a csökkentet glikémiás-indexű ételekbe mint édesítőszer, de alkalmazzák tartósítószerként, ízfokozóként, vagy épp térfogatnövelőként is, sőt, még a különböző hidratálókrémekben is megtalálható.

Propilén-glikol
Ez egy színtelen, szagtalan és íztelen alkohol, amit többek között arra is használnak, hogy a víz ne 0, hanem annál alacsonyabb hőmérsékleten érje el a fagyáspontját. Vagyis ha úgy tetszik, ez egyfajta fagyálló. Bár fogyasztása általában biztonságosnak tekinthető, ezt használják a különböző ködgépek folyadékjainál is, ami allergiás reakciókat: szemviszketést, légúti irritációt okozhat. Kísérő jelenség lehet még a fejfájás, szédülés és álmosság is.

Nikotin
Ez az összetevő minden dohányos számára ismerős. Sokan úgy gondolják, belélegezve nem ártalmas, de az e-cigarettában lévő mennyiségtől függetlenül komoly függőséget okozhat, ráadásul a gyerekeknek és a terhes nőknek finoman szólva sem ajánlott a fogyasztása. Folyadék formájában viszont még ennél is veszélyesebb, a bőrre, vagy a szájüregbe kerülve hányingert, rohamot és halált is okozhat.

Aromák
A gyártók általában valamilyen fantázia névvel illetik az ízesített patronokat, és üzleti titokra hivatkozva nem szívesen árulják el, valójában miből is állnak. Bár az aromákat úgy hirdetik, hogy azok élelmiszeripari minőségűek, az, hogy megesszük őket, vagy belélegezzük, nagyon nem mindegy. A Harvard egyetem kutatói az általuk tesztelt e-cigaretták 75 százalékában megtalálták azt a diacetil nevű anyagot, ami vajas ízt ad a belélegzett gőznek, ugyanakkor súlyos tüdőbetegséget okozhat. A jelenséget az orvosok csak popcorn-tüdőként emlegetik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.