Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2015. November 25. 11:50, szerda | Helyi
Forrás: police.hu

Biztosabb a házi őrizet lábbilinccsel

Biztosabb a házi őrizet lábbilinccsel

A rendőrség 2013. május 15-e óta elektronikus nyomkövető eszközzel is felügyelheti a házi őrizetbe helyezett gyanúsítottak mozgását.

Ez a megoldás költséghatékonyabb, állandó felügyeletet biztosít, és a szökések kockázatát is minimalizálja. Mondhatni, bevált.

A bíróság egy büntetőeljárás eredményes lefolytatásához többféle kényszerintézkedést rendelhet el a gyanúsítottakkal szemben. Ezek egyike a házi őrizet, amikor a gyanúsított a bíróság által kijelölt lakást vagy házat és az ahhoz tartozó bekerített területet csak a bíróság engedélyével hagyhatja el.

Bizonyos esetekben a bíróság kijelölhet mozgási zónát, útvonalakat, például ha a gyanúsítottnak rendszeresen orvosi kezelésre, bírósági tárgyalásra kell mennie, vagy ha nincs, aki bevásároljon neki. Szintén a bíróság rendelkezhet arról, hogy a házi őrizet előírásainak betartását a rendőrség a gyanúsított mozgását nyomon követő technikai eszközzel ellenőrizze – tájékoztatott Lakatos Tibor ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának vezetője. – A köznyelvben lábbilincsként emlegetett elektronikus nyomkövető eszközt Magyarországon 2013. május 15-e óta alkalmazhatjuk. 2014. január 1-jéig csak a gyanúsított beleegyezésével lehetett használni, azóta hozzájárulás nélkül is elrendelhető a használata. A bíróság a rendőrség segítségét kérheti az adott terület technikai felméréséhez. A közrendvédelmi szakemberek és informatikusok megállapítják, adottak-e a feltételek az eszköz üzemeléséhez, például van-e bekötve elektromos áram, van-e megfelelő térerő, hogy a készülék jeleket küldjön a megfigyelő központba.

November 18-án országszerte 409 házi őrizetes gyanúsított volt, közülük 283 fő, azaz 69 százalékuk felügyeletét elektronikus nyomkövető eszközzel hajtja végre a rendőrség. Az eszköz használatával biztosított az egész napos felügyelet, úgy, hogy közben nem köt le élő erőt, így több rendőr vezényelhető közterületi szolgálatra, növelve a lakosok szubjektív biztonságérzetét. A két évvel ezelőtti adatok szerint a lábbilincs alkalmazásával a korábbi 24 órás rendőri felügyelet költségéhez viszonyítva gyanúsítottanként havonta csaknem félmillió forinttal kevesebbe kerül az adófizetőknek a házi őrizet szabályainak ellenőrzése.

A felcsatolható eszköz két lépcsőben képes ellenőrizni a gyanúsítottat – folytatta a főosztályvezető. – Első körben a kijelölt lakásban van egy beltéri egység, amely előzetes jelzést küld a megyei rendőr-főkapitányságok tevékenységirányítási központjába egy számítógépre, ha az őrizetes elhagyja a kijelölt területet. A felszerelt eszköz ilyenkor vibrálással jelez a gyanúsítottnak is. Ezek után a nyomkövető másodpercek alatt átáll GPS-jeladásra, amellyel a rendőrség pontosan azonosítani tudja a házi őrizetes aktuális tartózkodási helyét, követni tudja mozgását. A riasztással egyidejűleg járőrt tudunk irányítani a helyszínre, így azonnal keresni kezdjük a házi őrizet előírásait megsértő gyanúsítottat. Az eszköz bilincs része felszerelve áramkört képez. Ha ezt megpróbálják megszakítani vagy megrongálni, az eszköz rögtön jelez a központnak, ahogy akkor is, amikor a felcsatolt nyomkövető akkumulátora merülni kezd. Ezzel a felügyeleti módszerrel lényegesen kisebb a szökés kockázata, mint amikor a kollégák csak eseti jelleggel, visszatérően ellenőrizték, hogy a gyanúsítottak betartják-e a kényszerintézkedés előírásait. Jelenleg 22 házi őrizetes van szökésben, egy sincs köztük, akinek a bíróság elektronikus nyomkövető eszközzel rendelte el a felügyeletét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak:

2024. Április 30. 09:03, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok: