Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Július 04. 11:18, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Biztonságos a beültetés előtti embrionális genetikai szűrés

Biztonságos a beültetés előtti embrionális genetikai szűrés

Teljesen biztonságos a lombikbébi eljárások (IVF) egy részénél alkalmazott embrionális genetikai szűrés, amikor a nyolc sejtből álló embrióból egy sejtet eltávolítanak genetikai teszt céljából, majd megfelelő eredmény esetén a visszamaradt sejtcsomót beültetik az anya méhébe - közölték kutatók az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) Isztambulban megrendezett konferenciáján.

A beültetés előtti genetikai diagnózissal (PGD) meghatározható, hogy fennáll-e egyes örökletes betegségek - például a cisztás fibrózis - veszélye a megtermékenyítés után néhány osztódással kialakult nyolcsejtes embriónál. A vizsgálat segít eldönteni, hogy folytassák-e a termékenységi kezelést.
Korábban voltak kételyek azzal kapcsolatban, hogy a módszer kellően biztonságos-e a születendő gyerek szempontjából - a most ismertetett, eddigi legátfogóbb tanulmány azonban azt mutatja, hogy a PGD teljesen biztonságos.
Miután az anyától levett petesejtet a termékenységi klinikán megtermékenyítik az apától származó hímivarsejttel, a megtermékenyített sejt osztódni kezd. Három nap elteltével az embrió általában nyolc sejtből áll, ilyenkor emelnek ki egyetlen sejtet a genetikai vizsgálat céljára. Ezzel mintegy száz örökletes betegség jelenlétét ellenőrizhetik. Ha a vizsgálat nem jelzi betegségre utaló gének jelenlétét, akkor a visszamaradt, továbbra is osztódó embriót beültetik az anya méhébe.
A Brüsszeli Szabad Egyetem klinikáján mára már évente 600 ilyen genetikai tesztet végeznek. A klinika munkatársai tanulmányukban 995, ezzel az eljárással 1993 és 2008 között született baba adatait összesítették. A gyerekeknél a kis súllyal való születés, a koraszülöttség, a veleszületett hibák és az újszülött kori halálozás kockázata semmivel nem tért el a többi lombikbébinél tapasztalt kockázattól.
"Az embrióbiopszia nincs káros hatással az újszülött PGD-gyerekek egészségére. Fontos, hogy a szülők tudják: a PGD biztonságos módszer" - hangsúlyozta a BBC hírszolgálatának (www.bbc.co.uk) adott nyilatkozatában Sonja Desmyttere kutatásvezető. Mint hozzátette: a gyerekek egészségi állapotát továbbra is nyomon követik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.