Városlista
2022. augusztus 14, vasárnap - Marcell

Hírek

2015. Május 17. 14:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - szerk. -

Bizarr ivási szokásaink….

Bizarr ivási szokásaink….

Rohamosan terjed a „rohamivás”.

Rohamosan terjed a „rohamivás”. A kamaszok mindenféle veszélyérzet hiányában azonnal kipróbálják, ami szokatlan, amiről azt hiszik gyorsan hat, mámorító, vagányabbnak tűnnek tőle és persze ettől nagyoknak is érzik magukat. A felnövekvő nemzedékünk jelentős részének az ún. binke drinkig (rohamivás) nyújtja az ellazulási, szórakozási módot a hétvégi, netán hétköznapi bulikban. Ez a gyors és célzottan a lerészegedést célzó módszer a 1,5–2,4 liter sörnek illetve több mint 1 liter bornak a két órán belüli elfogyasztását, vagy négy különböző ital legurítását sorolja ide a szakirodalom. Vannak azonban más csemegéi is a lerészegedési módszer repertoárban:

1. Vodkás tampon
Csak fel kell dobni a témát egy internetes fórumon és máris jönnek az őrültnél őrültebb megoldások a vodkás tampon felhasználására. Természetesen az a lényege, hogy másnap ne legyen úrrá rajtunk a „macskajaj”, de az sem utolsó szempont, hogy a szonda nem mutatja ki a bódult állapotot. Arról nem is beszélve, hogy sokkal gyorsabban hat, mintha csak simán meginnánk az italt. A vodkás tampon lényege tulajdonképpen, hogy a lányok a hüvelyükbe dugva, a fiúk pedig análisan használják. Esetleg még egy vattapamacsot átitatva a piával, azt a fülükbe tömeszelik.

2. Eyeballing: pislogjunk a piába
Ez a módszer Nagy-Britanniából indult. A videómegosztó oldalakon számos olyan felvételt lehet találni, amelyen a fiatalok szemléltetik a szemen keresztül „kortyolt” feles módszerét. Fittyet hánynak arra, hogy a magas alkoholtartalmú ital kiégetheti a szaruhártyát és az illető akár meg is vakulhat.

3. Italinhalálás
A vakmerő tinik fantáziája e tekintetben határtalan, lásd az előbbi módszerek után az alkohol belégzését és szippantását. Az előbbi módszernél a felhevített alkohol gőzét inhalálják, az utóbbinál pedig az orrukon keresztül szívják fel a folyadékot.

4. Diannás cukorka „análisan szopogatva”
Az alkoholtartalmú dianás cukorka anális felhelyezése is dívik a fiatalok körében. A cukorkáról előzőleg leszopogatják a csokoládét, majd végbélkúp gyanánt felhelyezik. A végbélbe helyezett anyagok az alkohol lebontását segítő szerv, a máj kikerülésével érik el a keringést, így gyorsabb hatást fejtenek ki. Legalábbis úgy gondolják a bűvészkedők. Viszont ahhoz, hogy valaki csak egy kicsit is spicces legyen ettől, nagyon szorgosan kellene felhelyeznie a cukorkákat, hiszen az egy darabban lévő alkohol mennyisége igencsak minimális…

Honnan indult ki ez az őrület?
Az alkohol fogyasztásának bizarr módszerei a 2010-es évben Amerikából, Nyugat-Európából és a skandináv országokból indultak útjukra. Lényegük, hogy bármilyen tömény szeszt nem szájon át, hanem az emberi test egyéb nyílásain keresztül juttatnak a szervezetbe, azt remélve, hogy így az alkohol gyorsabban felszívódik, ezáltal gyorsabban fejti ki a hatását. De tévednek! A szakértők is megerősítik, hogy a test bármely nyílásába öntött alkohol roncsolja és szárítja a nyálkahártyákat, ezáltal a használókat jobban fenyegeti mindenféle fertőzés veszélye.

Melyek a kilátások?
Ezekről az extrém módszerekről a szülők még álmukban sem gondolják, hogy léteznek, sőt mi több még a szakma sem figyelt fel rájuk, és nem végzett kutatásokat ezzel kapcsolatban. Ugyanakkor az addiktológiai konzulens bizakodva áll a kérdéshez: „Igaz, hogy ha egy-egy kis csoport elkezd egy őrületet, az divattá válik, de nem valószínű, hogy ezek a bizarr módszerek befutják ezt a karriert, remélhetőleg megmaradnak tétova kísérletnek.”
Ennek a korosztálynak egyszerűen nincs kellő veszélyérzete és igen erős a csoportnyomás is. Ha a csoportban az a norma, hogyan csináljunk őrültségeket, akkor előbb-utóbb könnyű belecsúszni ilyesmibe. Ráadásul a 14–16 éveseknek még nem rendeződött véglegesre az agyszerkezetük, és a vizsgálatok azt mutatják, hogy komoly memóriaproblémákat, tanulási zavarokat okozhat a sűrű italozás.

Címkék: alkohol, fiatal, ivás, részeg, tini

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 21:31, péntek | Helyi

Felvonulással vette kezdetét a belvárosi lovas ünnep

Ma (augusztus 12-én) vette kezdetét a Belvárosi Lovas Ünnep „Tiszta forrásból” címet viselő kétnapos program, melyet a Tiszta Forrás Waldorf Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Óvoda szervezett.

2022. Augusztus 12. 15:03, péntek | Helyi

Megnövekedett forgalom Bugac térségében

A hétvégén megrendezett hagyományőrző rendezvény miatt Bugac térségben nagyobb forgalomra kell számítani.

2022. Augusztus 12. 08:29, péntek | Helyi

Őshonos magyar halfajok tenyésztését tökéletesítették

Három őshonos magyar halfajta, a ponty, a süllő és a harcsa tenyésztéstechnológiájának komplex fejlesztését végezték el.

2022. Augusztus 11. 15:05, csütörtök | Helyi

Forgalmirend-változások augusztus 14-20 között

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy az augusztus 14-20 között az alábbi forgalmirend-változásokra számíthatnak: