Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Július 12. 12:01, vasárnap | Helyi
Forrás: hirado.hu

Beutazási korlátozásokról döntött a kormány

Beutazási korlátozásokról döntött a kormány

A járvány több helyen fellángolt, meg kell akadályozni, hogy külföldről ne lehessen behurcolni a vírust – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnapi sajtótájékozatóján.

A kormány a határbelépés szigorításáról döntött, amelyek kedden éjfélkor lépnek hatályba.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy 11 órakor, istentiszteleti időben kerül sor a sajtótájékoztatóra – kezdte rendkívüli tájékoztatóját Gulyás Gergely.

Három kategóriába sorolták az országokat

A környező országokban folytatódott a fertőzöttek számának növekedése. Magyarországon egyre kevesebb az aktív fertőzött, így az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy ez így maradjon – mondta a miniszter.

Hozzátette: hazai korlátozó intézkedések nem lesznek, de az operatív törzs javaslatára a kormány a határellenőrzés korlátozásáról döntött. Az országokat fertőzés alapján három, zöld, sárga és vörös kategóriába sorolta.

Különválnak a szabályok magyar állampolgárok és hozzátartozóik, valamint a többiek között – emelte ki

Amennyiben sárga, vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről lép be magyar állampolgár az országba, akkor megvizsgálják.
Ha felmerül a fertőzés gyanúja, karanténba kell vonulnia.

A karantén kiváltható, ha az érintett igazolt negatív tesztet mutat be az elmúlt öt napból. A tranzit és teherforgalom ezalól kivételt jelent.

Négy EU-s tagállam kapott sárga besorolást

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy négy uniós tagállam lett besorolva a sárga kategóriába: Bulgária, Portugália, Románia és Svédország. Az EU-n kívüli országok közül az Egyesült Államok, Japán, Kína Norvégia, Oroszország, Szerbia is a közepesen fertőzött listára került.

A vörös jelzést kapta, vagyis az innen érkező külföldiek számára megtiltják a Magyarországra történő belépést: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, valamint Ukrajna.

Kínán és Japánon kívül egyetlen ázsiai országból sem lehet Magyarországra utazni, de a afrikai teljes afrikai kontinens is tiltólistára került.
Hozzátette: mivel Horvátországban az esetszám alacsony, ezért a zöld kategóriába került.

Az egyes országok besorolását a szerdai kormányülésen felülvizsgálják. A kormány augusztus elsejétől vállalja a tesztelés költségeit, ezután az ehhez kapcsolódó anyagi terheket mindenkinek magának kell viselnie.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.