Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Július 03. 13:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Betörő ellen nincs védelem?

Betörő ellen nincs védelem?

AKI NYARALNI MEGY, jó, ha gondol rá: szakértői szemek vizslatják a házát, lakását, pillanatok alatt kifigyelik, hol nincsenek otthon.

Csupán 10-15 perc kell az átlagos magyar betörőnek, hogy kirámolja a lakásunkból, amire éppen szüksége van. Mit tehetünk ellenük?

Száz főre jutó lakásbetörések és bűncselekmények száma a megyeszékhelyeken

A szakértők bebörtönzött betörőkszokásait vizsgálták. Kiderült,
hogy az átlagos magyar betörőinkább azokat a lakásokat és házakat
választja, ahol egyrészt nincskutya, másrészt nem látszik nyomavalamiféle riasztóberendezésnek.Előzetesen felderíti a terepet, vagyistöbbször is ellátogat a célponthoz,felméri a lehetőségeket. Jellemző,hogy a helyszínen átlagban nemtöltenek többet 10-15 percnél, s alegtöbben már szakosodtak: csakazt viszik el, amiért mentek. Vagyisa többség a pénzt, ékszert, kisebb,de értékesebb műszaki berendezéstlovasítja meg.
A családok többsége rendelkezikugyan biztosítással – ezek 72 százalékafizet –, de a betörés után azelső pillanatokban/napokban sokanazt sem tudják, mi is tűnt el az otthonukból.Aztán kiderülhet, hogy ecikkekről nincs papírjuk, emiattaztán a biztosítóval is meggyűlhet abajuk. Érdemes hát jó előre listátkészíteni értékeinkről, származásukról,azonosítószámukról, kódjukról,s nem árt a számlákat, nyugtákat isjól eltenni.

Tavaly 47 ezer betörést regisztráltaka hatóságok. A bűnözők leginkábbaz ablakok és ajtók kifeszítéséveljutnak be a lakásba. Kevesebba zártöréses módszer, és ma márcsak elenyésző arányban használjákaz álkulcsos behatolást. A legtöbbszöra lakók hanyagságát használjákki: a nyitva hagyott ablak, afalnak támasztott létra mágneskéntvonzza a betörőt. Holott éppen az a
cél, hogy megnehezítsük a dolgát.Hanyagság az is, ha a levelesládánkat
nem ürítjük – amiből látszik,hogy nem vagyunk otthon –, vagyha kora este már napok óta nincssemmi fény a szobákban. De a maibetörő a virtuális világban is jól tájékozódik,a megosztó oldalakonposztolt nyaralási képek és leírások
mintha neki készültek volna: világosankiderül, hogy nyaralunk, nemvagyunk otthon.

Érdemes hát valamelyik rokont,barátot megkérni, hogy néha ürítseki postaládánkat, alkalmankéntmenjen át este a lakásunkba, nézzen
tévét, kapcsolja fel itt-ott a villanyt.Egyébként mindezt egy pár százforintos időkapcsolós konnektor ismegteszi! Persze akinek tényleg vanmit féltenie, riasztórendszert használ,amely a távfelügyeleti céggel,netán a rendőrséggel online kapcsolatbanáll. De érdemes jóban lenni aszomszéddal is, aki a távollétünkbennaponta többször is rápillanthataz ingatlanunkra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.