Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Július 15. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Betegséget jelző testszagok

Betegséget jelző testszagok

Egy kemény edzés vagy egy hagymával megtömött hamburger után tudjuk, hogy hol és mi okoz kellemetlen szagokat.

Bizonyos szagproblémák ugyanakkor komolyabb gondra is utalhatnak.

A gyümölcsös lehelet cukorbetegségre utalhat

Ez olyan tünet, amelyet lehet, hogy először nem is mi veszünk észre, hanem valaki más figyelmeztet rá. Ha ezzel együtt fokozott kimerültséget, megmagyarázhatatlan fogyást, homályos látást is tapasztalunk, kiszárad a szánk, és gyakran kell vizelnünk, vizsgáltassuk ki magunkat. Lehet ugyanis, hogy sürgős orvosi segítségre lesz szükségünk.

A kellemetlen lábszag gombát jelezhet

Ha a lábszaggal együtt azt tapasztaljuk, hogy a lábfej bőre viszket, kiszáradt, és hámlik a talpon vagy a lábujjak körül, kivörösödött, sebes, esetleg hólyagos, akkor könnyen lehet, hogy elkaptunk valamilyen gombás fertőzést. Ezt pedig sürgősen kezelni kell, nemcsak, mert kellemetlen, hanem azért is, mert ha megvakarjuk, és utána más testrészeinkhez érünk, továbbterjeszthetjük a fertőzést. Természetesen nemcsak magunkon, hanem másokra is.

A szokatlanul szagos széklet laktózintolerancia jele lehet

Ha a vékonybélben nem termelődik elég laktáz nevű enzim, akkor nem tudjuk megemészteni a laktózt, amely egy tejtermékekben található cukorféle. Ilyenkor a vékonybélből a laktóz egyből a végbélbe kerül a véráram helyett, ahol az ott lévő baktériumok hatására megerjed, rendkívül erős és kellemetlen szagú szellentést, illetve székletet okozva. A laktózérzékenységről nem árt tudni, hogy sokkal gyakoribb, mint gondolnánk - kisebb vagy nagyobb mértékben az emberek nagyjából 65 százalékát érinti. Ha ki akarjuk próbálni, hogy mi is közéjük tartozunk-e, egy hétre iktassunk ki az étrendünkből mindenféle tejterméket. Ha ez alatt az idő alatt azt vesszük észre, hogy kevésbé puffadunk, javul az emésztésünk, és csökken a gázképződés, akkor jó eséllyel érzékenyek vagyunk a laktózra.

A maró, erős szagú vizelet húgyúti fertőzést jelezhet

Ha vizeletünk maró, csípős vagy vegyszerre emlékeztető, kellemetlenül ammóniás, kesernyés szagú, akkor szinte biztos, hogy felfáztunk vagy valamilyen húgyúti fertőzést kaptunk el. Ez egyébként a nőknél gyakoribb, mivel rövidebb a húgycsövük.

Címkék: szájszag, testszag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.