Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Április 29. 13:46, szerda | Helyi
Forrás: petofiszallas.hu

Beruházás Pálosszentkúton

Beruházás Pálosszentkúton

Megújul Pálosszentkúton a Kegyhely, épül az ásványíz-palackozó üzem.

Jelentős állami támogatásból újul meg a Magyar Pálos Rend budapesti, márianosztrai, pécsi és petőfiszállási kegyhelye. Pálosszentkúton a kolostor és a zarándokház felújításával párhuzamosan ásványvíz-palackozó üzem is épül. A beruházás tavaly ősszel kezdődött és már a végéhez közeledik.

Pálosszentkút az Alföld egyik legszebb és leglátogatottabb Mária-kegyhelye. A pusztai búcsújáró helyet nem építészeti emlékei és művészeti értékei, hanem éppen sajátos természeti környezete miatt látogatják szívesen, hiszen tökéletesen alkalmas a világ zajától való elvonulásra, a magányos vagy kisebb csoportos lelki programokra, az elmélyedésre. A kegyhelyre érkező vendégeket hamarosan felújított zarándokház és kolostor várja – tudtuk meg Balla Barnabás plébánostól.

Elmondta, a felújított lelkigyakorlatos házban minden szobának külön fürdőszobája lesz, leszigetelték az épületet és felújították a tetőszerkezetet. Ugyanakkor egy önálló garázst és egy teljesen új vizesblokkot is építenek, ez utóbbit a nagyobb eseményekre érkező vendégek számára.

Balla Barnabástól azt is megtudtuk, hogy a zarándokház mellett a kolostor épülete is megújult: kifestették, rendbe tették a nyílászárókat, az elektromos hálózatot, leszigetelték a homlokzatot és a padlásteret, illetve napelemekkel látták el az épületet, ezzel is tovább csökkentve a kiadásokat. A kolostor konyhája is megújult. A beruházás során új eszközökkel is gyarapodott a kegyhely, így például egy fűnyíró traktort vásároltak és automata öntözőrendszert építették ki – részletezte a fehér barát.

Balla Barnabás az ásványvíz-palackozó üzem részleteiről elmondta, több mint egy évtizedes előkészítő munka után indult el a beruházás. Egy új kút fúrásával elért, több mint kétszáz méteres mélységben található, jó minőségű víz palackozásával a rend fenntartását szeretnék segíteni. A plébános hangsúlyozta, az üzem a kegyhely olyan távoli pontján épült meg, amely nem zavarja a lelki feltöltődésre vágyó vendégeket. Hozzátette: az ásványvíz valószínűleg Pálos ásványvíz néven kerül majd a boltokba, de nem szeretnék, ha az emberek azt hinnék, hogy ennek csodatévő ereje van.

– Tudjuk, hogy számos legenda fűződik a kegyhelyen lévő Szentkút vizéhez, történtek gyógyulások, de ezek nincsenek tudományosan alátámasztva és elsősorban a hit erejére támaszkodnak – hangsúlyozta Balla Barnabás. Azt is elmondta, bár a vírushelyzet lelassította a beruházást, a palackozóüzem építése már a végéhez közeledik, a gyártósor is hamarosan megérkezik.

Szász Jánostól, Petőfiszállás polgármesterétől megtudtuk, az önkormányzat az ásványvíz-értékesítésben próbál majd segítséget nyújtani a pálos rendnek. Mint mondta, az is elképzelhető, hogy az ásványvíz-palackozó üzemből származó vizet használják majd abban a fröccskészítő üzemben is, amely várhatóan kiemelt állami beruházásként valósul meg a petőfiszállási ipari parkban. Az üzemben a környékbeli szőlősgazdák által előállított bort hasznosítanák. A helyi ipari parkban már minden infrastruktúrát kiépítettek, amennyiben a pályázat zöld utat kap, bármikor elkezdődhet a beruházás – részletezte a településvezető.

Vajda Piroska - Petőfi Népe

Képek: Nagy Tímea

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.