Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2018. November 29. 11:18, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Bensőséges ünnepléssel köszöntötték Kapus Béla karnagyot 90. születésnapján

Bensőséges ünnepléssel köszöntötték Kapus Béla karnagyot 90. születésnapján

Pontosan 90 éve - 1928. november 28-án - született Kapus Béla, városunk díszpolgára.

A neves karnagyot családja, jó barátai, városvezetőink, volt tanítványai, volt kollégái és tisztelői köszöntötték fel a városháza dísztermében november 28-án.

Kapus Béla Kiskunfélegyházán született. A szerény körülmények között élő szülők mind a hat gyermeküket taníttatták, így biztosították jövőjüket. Iskoláit is itt végezte. Először kántortanítói oklevelet szerzett 1948-ban, majd az énektanári diploma következett szegeden 1954-ben. Pedagógiai bölcsész diplomáját 1968-ban ugyancsak a Tisza-parti városban kapta kézhez. 1951-től az egykor híres tanítóképző tanára lett és a fiúkollégium nevelőtanára. Innen ment nyugdíjba 1989-ben.
Közben 1958-tól 2004-ig a Móra Ferenc Gimnázium ének tanára volt. Ott kapta a Móra Ferenc Gimnázium örökös tanára kitüntető címet. Kapus tanár úr az országban ismert és elismert kiskunfélegyházi kóruskultúra megteremtője. Ő vezette 1948-tól a városi Petőfi Daloskört 40 éven át, megszervezte a Városi Pedagógus Énekkart, irányította a Félegyházi Helyőrségi Kórust. 25 évig vezette a Közgazdasági Szakközépiskola kórusát. Ottani munkáját kétszeres Nívó-díjjal ismerték el.

1995-ben megszervezte a Zenebarátok Kórusát, melyet 2003-ig vezetett és a mai napig működik. De az igazi, a szívéhez legközelebb álló kórus az Ifjúsági Vegyeskar volt, mely 1977-ben Székesfehérváron megkapta az Országos Kórustalálkozó nagydíját. Az 1949-ben egy alkalmi kórusból kinőtt ifjúsági vegyeskart több mint fél évszázadon át sikerről-sikerre vezetett. Városunkban szép zenei hagyományokat teremtett úgy, mint a Tavaszi Hangverseny vagy a Móra Gimnáziumban meghonosított Muzsika ünnep. Az utóbbiról a Magyar Televízió félórás adásidőben számolt be az országban.

A tavasz hangversenyekre a magyar zeneművészek leghíresebb egyéniségeit hozta el Kiskunfélegyházára, akik fellépésükkel örök emléket hagytak a polgároknak. Simándi József az egyik legnagyobb magyar operaénekes mondta egyik itteni fellépésén: Kapus Béla csodát művelt ebben az alföldi kisvárosban. Ezt a csodát igyekeztek felismerni, elismerni a mindenkori városvezetők is. A számos elismerés és kitüntetés koronája az 1999-ben megkapott Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztje, illetve a Kiskunfélegyháza Város Díszpolgára cím, melyet 2004-ben vehetett át.

Sokezer félegyházi diák és felnőtt szívébe oltotta Kodály Zoltán szellemén át a közös éneklés és a zene szeretetét. Vezérlő eszméje az volt: A zene által hozzásegíteni tanítványait a teljes élethez, a boldogabb élethez. Ennek jegyében már több mint 60 éve szervezi az operalátogatásokat diákoknak és felnőtteknek a fővárosi Operaházban és az Erkel Színházba.

Hihetetlen energiával, lelkesedéssel, meg nem alkuvással végezte munkáját egész életében. Ehhez erőt, csak egy erős kötelékkel bíró családi élet adhatja meg egy embernek. Kapus Béla példás családi élete, Istenbe vetett mély hite közismert a városban. Családja, szerető felesége, gyermekei rajongásig szeretett unokái adják mindmáig az erős hátteret.

Elérte célját. Nyomokat hagyott a pályán, nyomot hagyott Kiskunfélegyháza életében Kapus Béla ének-zene tanár, kórusvezető karnagy – mondta köszöntő beszédében Csányi József polgármester.

Az Ünnepeltet barátai, volt tanítványai és tisztelői is felköszöntötték egy-egy melegszívű gondolattal, melyet megosztottak a megjelentekkel. A Zenebarátok Kórusa pedig dallal kedveskedett egykori alapítójuknak és jó egészséget, sok boldogságban eltöltött évet kívántak még az átnyújtott ajándék mellé.

Címkék: Kapus Béla

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:08, csütörtök | Helyi

Figyelem!!! Több helyen útlezárás várható!

A Jogging Plus Sportegyesület és Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata futóversenyt rendez 2023. május 27-én délelőtt a tavalyi évhez hasonlóan.

2024. Május 16. 16:06, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 15. 19:13, szerda | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Hagyományőrző, kulturális, szórakoztató programok, kiállítások, sportesemények színesítik a városalapítók hete fesztiválját május 17. és 26. között.

2024. Május 15. 11:41, szerda | Helyi

Több mint két tonna romlott húst találtak egy kisteherautóban az M5-ösön

Több mint két tonna romlott húst találtak a pénzügyőrök egy túlsúlyos kisteherautóban az M5-ös autópályán - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-t.