Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Október 19. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - szerk. -

Belebetegszünk a sok ülésbe

Belebetegszünk a sok ülésbe

Az állandó léstől nem csak a súlyunk gyarapszik, de számos egészségügyi problémával is szembe kell nézünk.

Mindenhol automatikusan hellyel kínálnak és mi gyorsan le is ülünk. Pedig a rengeteg ülés károsabb az egészségünkre, mint a dohányzás, ráadásul az agyműködésünk hatékonyságát is csökkenti. Az állandó egy helyben ülés miatt a gerincizmok elernyednek, a teljes súly a medencénkre nehezedik és ott a köztes ízületek túlfeszülnek, kilazulnak. Emellett romlik a vérkeringés, pang a lábszár vérellátása, így visszérbetegség alakulhat ki. Az emésztésünk is borzalmasan lelassul, a belek nem tudnak megfelelően mozogni, ami hastájéki elhízást eredményez. De a belső szerveinket is összepréseljük ülés közben.

Rémisztő eredmények
Egy kutatócsoport 43 különböző felmérés eredményét összevetve arra a megállapításra jutott, hogy akik napi szinten több órát ülnek, azoknál 24%-kal nagyobb valószínűséggel fordult elő vastagbélrák, 32%-kal méhtestrák és 21%-kal tüdőrák, függetlenül attól, hogy szabadidejükben mennyit sportoltak. Ebből az a szomorú tény következik, hogy az ülőmunka káros hatásait nem csökkenti kellő mértékben a sportolás.

Állva több kalóriát égetünk
Energiára van szükség ahhoz, hogy szervezetünk lebontsa az ételt, amit megeszünk, az izomsejtjeinknek a működéshez, vagy a májunknak, hogy enzimeket termeljen, mint ahogy ahhoz is, hogy mozogjunk, függetlenül attól, hogy egy pólót húzunk fel magunkra, vagy kerékpározunk. A passzív mozgásba tartozik, ha bepakolunk a mosógépbe, összehajtogatjuk a ruhákat, vagy futunk, hogy elérjük a vonatot. Ha egész nap csak ülünk, akkor összesen talán 300 kalóriát égetünk el, míg ha állunk, akkor legalább 1300-at.

Lendítsünk mozgásba a testet!
Ha ülőmunkát végzünk, és a munkahelyünk nem tudja átalakítani a unkaterületünket állóvá, akkor is törekednünk kell arra, hogy a lehető legtöbbet álljunk. Ha csak a következő néhány tanácsot megfogadjuk, akkor is naponta akár 500-1000 kalóriával is többet elégethetünk, ráadásul este lelkiismeret-furdalás nélkül huppanhatunk le kedvenc tévénéző fotelünkbe.

Tippek:
1. Minden telefonbeszélgetést állva folytassunk.
2. A pohár vizünket tegyük olyan távolságra, hogy fel kelljen állunk ahhoz, hogy belekortyolhassunk.
3. Csak kis poharat használjunk a munkahelyünkön, hogy minél többször kelljen sétálnunk ahhoz, hogy újratölthessük.
4. Beszélgessünk állva, legyen az csak egy baráti csevegés, otthoni élménybeszámoló vagy munkahelyi megbeszélés.
5. Ha számítógéppel dolgozunk megpróbálhatjuk a gépet olyan magasságba helyezni például irattartók segítségével, hogy állva is tudjunk dolgozni rajta.
6. Ha elkezdjük az ülést állásra váltani, akkor azt semmiképpen ne próbáljuk meg tűsarkúban. Ha abban járunk be a munkahelyünkre, akkor vigyünk be váltócipőt, vagy legyünk mezítláb.

Tudta?
Ha egy éven keresztül napi három órát állunk, akkor az egyenértékű azzal, mintha tízszer lefutottuk volna a maratont!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.