Városlista
2021. október 26, kedd - Dömötör

Hírek

2021. Szeptember 22. 16:34, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Beköszöntött a csillagászati ősz

Beköszöntött a csillagászati ősz

Szeptember 22-e az őszi nap-éj egyenlőség napja, amikor éppen olyan hosszú a nappal, mint amilyen hosszú az éjszaka, majd egyre hosszabbak lesznek az éjszakák.

Ez a tendencia egészen a téli napfordulóig, december 21-ig folytatódik. Aznap lesz a leghosszabb éjszaka.

A Föld Nap körüli keringéséből adódnak a nap-éj egyenlőségek és a napfordulók. Eme jeles napok közül az őszi nap-éj egyenlőséghez érkeztünk. Nem mindig szeptember 22-re esik ez a nap, előfordul, hogy 23-ra. Idén például 22-re esik, ahogy tavaly. De miért is?

A válasz abban rejlik, hogy a tavalyi, a 2020-as év szökőév volt, és szökőévben, illetve közvetlenül utána következő évben 22-re datáljuk ezt az eseményt. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mindez az északi féltekére és a mi időzónánkra igaz.

Tőlünk nyugatabbra ilyenkor már 21-e este beköszönt a csillagászati ősz. Az éjszaki féltekén beköszöntő csillagászati ősszel párhuzamosan kezdődik a csillagászati tavasz a déli féltekén. Őseink ilyenkor hálát adtak a természet bőkezű ajándékaiért, a termények sokaságáért.

A nappal éppen olyan hosszú, mint az éjszaka ezen a napon? Az elnevezés megtévesztő, legalábbis a „világos időszak” szempontjából. Az Egyenlítőn, amelyre ilyenkor a Nap éppen merőlegesen delel, körülbelül 12 perccel hosszabb a nappal, és ez az eltérés a pólusok felé haladva egyre inkább nő, ahol fél évig nappal van, fél évig éjszaka.

Mindez annak köszönhető, hogy a légkör hatására a Nap fényét már 5-6 perccel azelőtt is érzékeljük, mielőtt a Nap a horizont fölé emelkedne, és ugyanezt tapasztaljuk, miután eltűnik a horizont mögött, a fénytörésnek köszönhetően még világos van körülbelül 5-6 percig. Az Északi-sarkon véget ér az állandó nappal és kezdődik a féléves éjszaka, illetve a Déli-sarkon félesztendős nappal következik.

(Nyitófotó illusztráció / Forrás: Körkép.sk)

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 25. 14:41, hétfő | Helyi

Sebességellenőrzést tartottak Bács-Kiskun megyében

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóit bevonva tartottak közlekedési akciót a megye rendőrei, amelynek eredményeként 6 óra alatt 245 szabálytalankodóval szemben intézkedtek.

2021. Október 25. 12:49, hétfő | Helyi

Az őszi szünetben is sok izgalmas útvonalat ajánl a MÁV-START a kerékpárosoknak

Idén eddig rekordszámú, 120 ezernél is több kerékpáros utas döntött úgy, hogy túrajegy felhasználásával, vasúttal közelíti meg a túrához tervezett útvonal kiindulópontját.

2021. Október 25. 09:03, hétfő | Helyi

Program a falusi kisboltok megmaradásáért