Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Május 16. 17:25, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Békenapot tartottak városunkban

Békenapot tartottak városunkban

A Béke Nyugdíjas Klub és városunk önkormányzata közösen idén is megszervezte a Békenapot.

A május 16-án tartott ünnepségnek méltó színhelyéül szolgált a Polgármesteri Hivatal díszterme, ahol elsőként Csányi József polgármester köszöntötte a megjelenteket:

- A Békenap mindig kiemelkedő nap az életünkben. Talán akik 1965 után születtek, kevésbé élik meg a béke értékét és egy olyan örökséget nehezebben tudnak átérezni, mely természetes fogalommá vált az évek folyamán. A második világháborút és az 56-os forradalmat követően azonban nagyon sokan átélték a háború és a nélkülözés viszontagságait. Ezek az emberek, akik most igazán tudják értékelni a békét, mely napjainkban óriási értéke a világnak.
Azonban, ha szétnézünk a világba, nagyon sok helyen látunk békétlenséget és üldözöttséget. A média segítségével értesülünk minden hírről, és szomorúan tapasztaljuk meg azokat a folyamatokat, amelyek zajlanak a világban körülöttünk. Ennek hatására még nagyobb értékként tekintünk békés hétköznapi életünkre.

Ivanics Zoltán, az Ótemplom káplánja a vallás területéről közelítette meg a béke fogalmát:
- Mindenkori pápák január 1-jén a béke világnapja alkalmából üzenetet intéznek a hívekhez. XVI. Benedek pápa is így tett 2013-ban. Azt a címet választott a levélnek, hogy „Boldogok a békességszerzők”. Így fogalmazott: Az ember létének célja a béke, mely Isten ajándéka. Boldogok a békeszerzők, mert őket Isten Fiainak fogják hívni. Megragadtak az emeritus pápa szavai. Korunkat jellemzi a globalizáció, annak pozitív és negatív hozadékaival. Ugyanakkor folyamatosak a véres ütközések és háborús fenyegetések. Épp ezért van szükség a megújult és közös fellépésre a közjó és az emberek teljessége érdekében. A béke tehát az emberi együttélés építése az ésszerűség és az erkölcs szerint – fogalmazott az Ótemplom káplánja.

Az ünnepélyes beszédeket követően a hagyományokhoz hűen az ünnepségen megjelentek a Szakmaközi Művelődési Házban közösen ültették el a békét jelképező fácskát.

- Szeretnénk, ha minden évben hasonló volumenű ünnepséggel tudnánk megünnepelni a Békenapot, melyért ezúttal is nagyon hálásak vagyunk minden segítőnknek, külön kiemelve városunk önkormányzatát – nyilatkozta lapunknak a Béke Nyugdíjas Klub vezetője Iványi Józsefné Erzsike a rendezvényt követő pillanatokban.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.

2024. Április 16. 12:38, kedd | Helyi

Nemzetközi zongoraversenyen bizonyítottak

Elek Janka és Elek János négykezes formációját Kiemelt Arany fokozattal díjazták.

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.