Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 12. 07:11, csütörtök | Külföld
Forrás: mno / MTI

Bejelentették az előre hozott választást

Bejelentették az előre hozott választást

Május 6-án előre hozott választásokat tartanak Görögországban – erősítette meg szerdán Lukasz Papadémosz. A görög kormányfő bejelentése az államfővel való egyeztetés után válhat hivatalossá.

A legfrissebb felmérések szerint jelenleg az Új Demokrácia a legnépszerűbb párt az immár ötödik éve recesszióban lévő országban.

Május 6-án előre hozott választásokat tartanak Görögországban – erősítette meg szerdán Lukasz Papadémosz görög kormányfő. Papadémosz egy kormányülésen jelentette be a választások időpontját, amely szerda este, a Karolosz Papuliasz államfővel történő egyeztetését követően válhat hivatalossá. Papadémosz a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) és a konzervatív Új Demokrácia kormánykoalíció kampány előtti utolsó kabinetülésén jelentette be a választások időpontját, amely szerda este, Karolosz Papuliasz államfővel történő egyeztetését követően válhat hivatalossá. Az államfővel tartott tárgyalás után, szerda este a miniszterelnök várhatóan beszédet intéz az ország népéhez.

A 64 éves Papadémoszt, az Európai Központi Bank volt elnökét tavaly novemberben nevezték ki kormányfőnek, és azóta súlyos megszorító intézkedéseket vezetett be a nemzetközi mentőcsomagok elnyerése és a görög bankok megsegítése érdekében. Az előző, Jeorjiosz Papandreu vezette baloldali kormány a megszorító intézkedésekkel szembeni ellenzéki tiltakozás miatt az összeomlás szélére jutott, s a belpolitikai válságnak a konzervatív ellenzékkel kötött hatalommegosztási megállapodással sikerült elejét venni.

Kedd reggel 48 órás sztrájkot kezdtek a görög komp- és hajóstársaságok dolgozói, ezzel tiltakoznak a nyugdíjakat érintő megszorítások, a bércsökkentések ellen. Pénteken pedig nyugdíjalapjuk megcsapolása miatt tüntető dokkmunkások és teherautó-sofőrök csaptak össze a rendőrökkel Athénban.

A legfrissebb felmérések szerint jelenleg az Új Demokrácia a legnépszerűbb párt az immáron ötödik éve recesszióban lévő országban, noha nem szerezne elegendő többséget az önálló kormányalakításhoz. Ugyanakkor egy hónappal a parlamenti választások előtt visszaszerzett valamennyit népszerűségéből Görögország két nagy pártja, a konzervatív és a szocialista.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai új negyedéves globális előrejelzésükben tudatták: Görögországban „komoly GDP-visszaesést” valószínűsítenek.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.