Városlista
2022. december 2, péntek - Melinda

Hírek

2012. Június 21. 11:47, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Befolyásolhatják a gének a fájdalomcsillapítókra adott reakciót

Befolyásolhatják a gének a fájdalomcsillapítókra adott reakciót

Alapvető szerepe lehet a genetikának abban, hogy az opioid fájdalomcsillapítókat szedő embereknél mekkora a függőség vagy a kellemetlen mellékhatások kialakulásának kockázata - állapították meg az amerikai Stanford Egyetem orvosi karának kutatói.

A narkotikumnak számító opioidtartalmú fájdalomcsillapítókat gyakran írják fel közepes vagy súlyos fájdalmakra, hatóanyaguk a morfin, a metadon és az oxikodon.
E szerek alkalmazása közben egyeseknél kellemetlen mellékhatások jelentkeznek, míg mások probléma nélkül szedik a gyógyszert. Hasonlóan: egyesek akár hónapokig szedhetik ezeket a szereket anélkül, hogy függővé válnának tőlük, míg másoknál már pár hetes alkalmazásnál felmerül a függőség kockázata.
A különbségek okát kívánták feltárni a kutatók, amikor 120-nál több ikerpárt és rokoni kapcsolatban nem lévő embert vontak be vizsgálatukba. A teszt során az alfentanil nevű opioidot adták a résztvevőknek. Ez egy rövid hatóidejű fájdalomcsillapító, melyet aneszteziológus írhat fel.
Megállapították, hogy az egypetéjű ikerpárok nagyobb valószínűséggel reagálnak hasonlóan a szerre, mint a kétpetéjű ikrek tagjai, ami arra utal, hogy genetikai ok áll a háttérben - számolt be róla a HealthDay című amerikai ismeretterjesztő portál (www.healthday.com).
Az opioid mellékhatása az esetek 59 százalékánál hányinger volt, 38 százalékban viszketés, 32 százalékban szédülés és 30 százalékban lelassult légzés. A kutatók úgy találták, hogy a mellékhatások megjelenésének hátterében a genetikai előfeszítettség volt a vezető tényező, ahogyan abban is, hogy kinél magasabb a függőség kialakulásának kockázata. A kockázat mértékét azzal jellemzik, hogy az illető kedveli vagy nem kedveli a kapott szert.
A teljes tanulmányt az Anesthesiology című szakfolyóiratban tették közzé.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 02. 13:22, péntek | Belföld

Egy kisfiú álmát váltották valóra a mentősök

A hétéves Doma mindent tud a mentőkről és mindig szeretettel integet a szirénázó mentőautóknak is.

2022. December 02. 11:44, péntek | Belföld

Hamis ágyneműket foglaltak le Ácsnál

A zsákokban Gucci és Louis Vuitton márkajelzésű ágyneműgarnitúrákat találtak a pénzügyőrök.

2022. December 02. 10:05, péntek | Belföld

Állásbörzét tart a rendőrség Szegeden

A Magyar Rendőrség 2022. december 8-án 10 órától 14 óráig állásbörzét tart Szegeden a Rendőrképző Akadémia Járőrképző Tagozatán (Bajai út 14.).

2022. December 02. 09:07, péntek | Belföld

Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen Budapesten

A Budapesti Ügyészség vádat emelt egy többszörösen büntetett 53 éves férfival szemben, aki idén január és május között, sorozatjelleggel lopott értékeket elsősorban budapesti sportlétesítmények és iskolák öltözőiből