Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. November 04. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Befejeződött az őszi aratás Békés megyében

Befejeződött az őszi aratás Békés megyében

Befejeződtek az őszi aratási munkák Békés megyében. Napraforgóból és kukoricából is lényegesen kevesebb termett az előző évekhez képest; a csapadékhiány a vetéseket is nagyban veszélyezteti.

Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatója szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy közel 83 ezer hektárról 215 ezer tonna napraforgót takarítottak be, a termésátlag 2,6 tonna lett hektáronként. Kukoricát 104 ezer hektáron vetettek, a terület 98 százalékáról tudták csak betakarítani a termést, ami 4,5 tonnás hektáronkénti átlagtermés mellett 459 ezer tonna lett.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára elmondta, bár a korábbi évek napraforgó-termésétől 10-15 százalékkal elmarad az idei mennyiség, a termény minősége jó: legtöbb helyen eléri a szabványt. Van, ahol az olajtartalom kiemelkedő, 48-50 százalékos. Ez tonnánként akár 10-13 ezer forinttal is emelheti a felvásárlási árat, amely most 205-215 ezer forint között mozog; de a csúcsár 220 ezer forint volt tonnánként.

A szakember szerint ugyanakkor ez a magas ár nem érvényesült kellőképp, a gazdák ugyanis a termés 30-40 százalékát előre lekötötték 140-160 ezer forintos tonnánkénti áron.

A megyei kukoricatermést Barabás Béla tragikusnak nevezte. Kifejtette: az aszály legerősebben Békés megyét érintette; a terményt jellemzően 16-17 százalékos víztartalommal takarították be, emiatt szárítani kell. Az energiaköltségek emelkedése azonban növeli a szárítási költségeket; ráadásul a gazdák többsége 60-62 ezer forint tonnánkénti árra szerződött le. Az előszerződések kötésekor ez csúcsárnak számított, figyelembe véve az előző évi 38-45 ezres árakat - jegyezte meg.

Hozzátette, még így is előfordult, hogy a termelők több termésre szerződtek le, mint amennyi termett nekik, ez fedezeti felvásárlást idézett elő, ami szintén áremelő hatású.

Mindezek miatt a titkár szerint a kukoricatermelők legjobb esetben nullás, jellemzően inkább negatív eredményt produkáltak az idén.

A nagy csapadékhiány miatt nem haladnak megfelelően az őszi vetések sem. Őszi káposztarepcéből eleve kevesebb területet terveztek bevetni a gazdák a korábbi évekhez képest, és még kevesebb helyen nőtt ki a már elvetett mag. Barabás Béla tud olyan területről, ahonnan már ki is szántották a repcét, pedig a vetőmag ára is 15-30 százalékkal emelkedett, és a műtrágya ára szintén megháromszorozódott-megnégyszereződött.

A nagy szárazság miatt többször kellett ugyanazt a területet felszántani, ami a gázolaj árának emelkedése miatt további költségnövekedést okoz. A csapadék hiánya miatt kérdéses, hogy a kikelt őszi árpa és búza megnő és megerősödik-e kellőképp a tél előtt. "Ezek éreztetni fogják hatásukat a jövő évi betakarítási adatoknál is" - jelezte.

Kulcsár László elmondta, bár 15 ezer hektáron terveztek a gazdák őszi káposztarepcét vetni, csak 9750-en végeztek a munkával. Őszi árpa 24 500, őszi búza 93 ezer hektáron terem majd. Az őszi mélyszántásoknak csak a 10 százalékát tudták mostanáig elvégezni a termelők.

A Békés Megyei Kormányhivatal agrár- és vidékfejlesztést támogató főosztályának adatai szerint csaknem 12 ezer ügyfél részére több mint 12,7 milliárd forint agrártámogatási előleget fizettek ki mostanáig.

Címkék: aratás, békés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére