Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Március 22. 07:11, csütörtök | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Bedőlt devizahitelek: 1,5 százalék lesz a lakbér

Bedőlt devizahitelek: 1,5 százalék lesz a lakbér

Az ingatlan forgalmi értékének másfél százaléka lesz az éves bérleti díja annak a lakásnak, amelyet megvásárol a bajba került devizahitelestől a Nemzeti Eszközkezelő, a korábbi tulajdonos pedig visszabérel a társaságtól.

közölte a kormányszóvivő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Giró-Szász András tájékoztatása szerint a havi bérleti díj így a megvásárolt ingatlan forgalmi értéke 1,5 százalékának tizenketted része lesz. Az így megállapított bérleti díj "nem jelenthet vállalhatatlan terhet" a bérlőnek - mondta a szóvivő, példaként említve, hogy egy nyolcmillió forint értékű lakás havi díja tízezer forint lesz. Hozzátette, hogy a lakbérek az infláció mértékével megegyezően változnak majd.

Arra, hogy mikortól köthetők meg a bérleti szerződések, közölte: azután, hogy a bank, az eszközkezelő és a jelenlegi tulajdonos között létrejön az a megállapodás, amely alapján az állam lesz a tulajdonos.

Az ócsai szociális családiház-építési programban épülő új ingatlanok éves bérleti díja a forgalmi értékük egy százaléka lesz - részletezte Giró-Szász András, megjegyezve, hogy ezek esetében azért egy százalékot állapított meg a kormány, mert új építésű házakról van szó, amelyeknek nagyobb a forgalmi értéke.

Kifejtette: a Nemzeti Eszközkezelő 2014 végéig 25 ezer - kényszerintézkedésre kijelölt, a törvényi feltételeknek megfelelő - lakóingatlant vásárolhat meg, ebből 8 ezret az idei év végéig. Emlékeztetett továbbá arra, hogy a bérlő egy bizonyos idő után visszavásárolhatja majd az ingatlanát.

Kérdésre elmondta, a programnak "kétféle kifutása is elképzelhető", ezek kidolgozása még folyamatban van. Az egyik lehetőség a már említett visszavásárlás, a másik pedig az, hogy esetleg önkormányzati tulajdonba kerülnek az érintett ingatlanok.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.