Városlista
2019. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2018. Október 05. 11:41, péntek | Helyi
Forrás: BAON

Bécsben is bizonyított a félegyházi trombitás lány

Bécsben is bizonyított a félegyházi trombitás lány

Nemzetközi mezőnyben ért el kimagasló eredményt Vízhányó Eszter Zsófia a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola trombita szakos növendéke.

A hét végén rendezték meg Bécsben a Danubia Talents elnevezésű művészeti versenyt, amelyre világ számos pontjáról érkeztek zenész növendékek. Az erős mezőnyben lett második helyezett a félegyházi tehetség – tájékoztatta a Baon.hu-t Kis-Fekete Vilmos a zeneiskola igazgatója.

Elmondta, bár későn, augusztusban jutott tudomásunkra a verseny és már a jelentkezés is lezárult, mégis szívesen fogadták Eszter nevezését a szervezők. A késői jelentkezés miatt alig egy hónap jutott a felkészülésre. Ebben igyekezett a Zeneiskola minden támogatást megadni Eszternek és felkészítőinek – tette hozzá az igazgató.

– Eszter Laczkó Andrea trombitatanár és Pocskai Roland zongoratanár segítségével minden nap készült a versenyre. A csapat lelkiismeretes munkáját a szép eredmény is bizonyítja – mondta Kis-Fekete Vilmos.

Laczkó Andrea trombitatanár elmondta, nem volt könnyű dolga a zsűrinek, sokáig vajúdtak mire meghozták döntésüket. Eszter azonban megérdemelten kapott 92 pontot előadására. A verseny kiírás szerint Eszter korosztályának (2004-2007 között születettek) 12 perc állt rendelkezésére a színpadon. Ez idő alatt annyi művet játszhatottak el, amennyi belefért. Nem volt kötelező darab. Eszter egy Schubert Szerenádot és J. Ed. Barat Orientale című művét adta elő – részletezte a tanárnő.

– Annyiban volt szerencsénk, hogy Eszter már korábban beleszeretett az Orientale című műbe, amit a versenytől függetlenül egész nyáron gyakorolt, így szeptemberben már csak finomítani kellett rajta és összehangolni a zongorakísérettel. A zongorakísérő szerepe egy ilyen versenyen nagyon fontos, hiszen a felkészítő tanár már nem lehet a diákja mellett a színpadon. Pocskai Roland volt az, aki biztos pontkén mögötte állt és zongorajátékával segítette Esztert – hangsúlyozta Laczkó Andrea.

Vízhányó Eszter pozitív élményekkel tért haza a versenyről, hiszen a kötelező feladatok mellett kirándulásra is jutott idejük. Jártak például a Mozart házban – tudtuk meg a fiatal tehetségtől, aki jelenleg a Batthyány Lajos Általános Iskola hatodik osztályos tanulója. Eszter fiatal kora ellenére számos kimagasló eredménnyel büszkélkedhet már, ezek mind arra ösztönzik, hogy folytassa a zenei pályát. Mint mondta, az általános iskola után konzervatóriumban szeretne továbbtanulni.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 18. 16:52, kedd | Helyi

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog, más néven ázsiai zebraszúnyog.

2019. Június 18. 14:28, kedd | Helyi

Jókedvűen, aktívan telnek a 95 éves András bácsi mindennapjai

Ma (június 18-án) ünnepli 95. születésnapját Toldi András. E szép ünnep alkalmából otthonában kereste őt fel Rosta Ferenc alpolgármester és a körzet önkormányzati képviselője Gyenes Attila.

2019. Június 18. 13:00, kedd | Helyi

Páratlan kiállítás a művészeti iskolások idei tanévi munkáiból

Kiállítás nyílt június 12-én a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában a Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek munkáiból.

2019. Június 18. 11:15, kedd | Helyi

Félegyházi diákok verseit gyűjtötték csokorba

A 90. Ünnepi Könyvhét keretében június 12-én mutatták be a Mesélő terek című antológiát a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.