Városlista
2022. szeptember 30, péntek - Jeromos

Hírek

2011. December 28. 08:29, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Barabbas: kozmetikázatlan rock a Napokontól - VIDEÓ

Barabbas: kozmetikázatlan rock a Napokontól - VIDEÓ

Ha a Napokonon múlik, még egy darabig nem kell temetni a rockot: a tíz évvel ezelőtt alakult zenekar karácsony előtt jelentette meg második albumát, a Barabbast.

Már az 5-6 perces számokat felsorakoztató listából is sejthető, hogy a zenekar tesz a rádióbarátságra, amelynek eredménye az utóbbi évek talán legigényesebb hazai rocklemeze.

A gitárzenekarok kora leáldozóban van – közölték a Beatles-szel a Decca lemezkiadó kritikusai még 1962-ben. Mint néhány hónappal később kiderült, a beat – a rock 'n' roll, a rock (és pszichedelikus változatai), majd a pop és végső soron minden, amit ma könnyűzenének neveznek – épp ott és akkor kezdődött. És néhány üdítő kivételtől eltekintve húsz-harminc év alatt ki is fújt. Ami talán a rockporondon igazán fájdalmas, hiszen alig találni ma már olyan gitárzenekart, ami úgy próbál – és tud – újat produkálni, hogy nem erőlködik például a folkkal vagy más, divatos irányzattal, és nem ül fel az öncélú virtuozitás káprázatának sem, hanem a szó AC/DC-i, queeni, Led Zeppelin-i, totói, metallicai, vagy épp Guns 'n' Roses-i értelmében eredeti, profi, de mindenekelőtt úgy jó, ahogy van. Túlzás nélkül állítható, hogy valami ilyesmi sikerült a Napokon zenekarnak, amely karácsony előtt adta ki második, Barabbas című albumát.

Érdemes lenne kiemelni a nyers és egyedi gitárhangzást a riffekkel és szólókkal, az „alja”, azaz a basszus és a dob kötelező, mégis rendkívüli egységét, vagy az egész produkció fő mondanivalójáért felelős ének és az angol nyelvű szöveg kidolgozottságát, ám mindezek együttese lényegesen többet ad, mint a részletek összege. Az album egységéhez és őszinteségéhez sokat hozzátesz az is, hogy a zenekar nem nagyon bajlódott a hangzás kozmetikázásával, azt halljuk, amit játszanak.

Ratkóczi Huba, a Napokon gitárosa a Barabbast egy minden szempontból „hirtelen” lemeznek tartja, hiszen míg első albumuk, a tavaly megjelent Are you happy hosszú évek összegzése volt, a friss anyagot igen rövid idő alatt hozták össze. – Amellett, hogy mindenki dobott be témákat a dalokhoz, rájöttünk, hogy sokkal több lehetőség rejlik úgy egy ötletben, ha kevésbé érleli ki a „tulajdonosa", mielőtt megmutatná. Így ugyanis azonnal beindul egy termékeny kölcsönhatás, elég egy jó hangulat, egy jó groove – fogalmazott Ratkóczi.

– A hat számot 24 óra alatt vettük fel a stúdióban, koncertszerűen. Azaz nem külön-külön játszottuk fel a dobot és basszust, majd a gitárokat és végül az éneket a vokálokkal, hanem mindenki igyekezett egy időben, hiba nélkül megoldani a feladatot. A javítási lehetőség így igen korlátozott és a munka is strapásabb, de egy élő albumot akartunk csinálni, aminek ez az útja – tette hozzá Mózes Zoltán, a zenekar dobosa,aki beszélt arról is: az utómunkák során is az volt a cél, hogy az egyben feljátszott anyag minél kevesebb kozmetikázáson essen át.

A kitűzött cél sikerességéről bárki meggyőződhet, a Barabbas ugyanis ingyenesen letölthető a Napokon weboldaláról. A zenekar utókarácsonyi, előszilveszteri lemezbemutatója 29-én este, a Gozsdu Manóban lesz.

Címkék: ajánló, kritika, Napokon, rock, zene

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 29. 18:23, csütörtök | Belföld

Focipályán esett össze egy 15 éves fiú, társai és a mentősök élesztették újra

Tegnap este focizás közben lett rosszul Budapesten az a 15 éves fiatal, akihez barátai a mentők gyors segítségét kérték - írja közösségi oldalán az OMSZ.

2022. Szeptember 29. 18:19, csütörtök | Belföld

További megyékre adtak ki másodfokú riasztást zivatarveszély miatt

Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye után Baranya és Békés megyére is másodfokú riasztást adott ki zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután.

2022. Szeptember 29. 13:15, csütörtök | Belföld

TIM: feldolgozóipari kkv-k kaphatnak rezsitámogatást