Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Október 13. 08:33, csütörtök | Helyi
Forrás: hirado.hu

Bántottak az iskolában? Jön a KiVa-team!

Bántottak az iskolában? Jön a KiVa-team!

Ha az iskolában bármelyik felnőtt vagy gyerek tudomására jut, hogy bántalmazás történik, a kiképzett kis csapat munkához lát.

Míg az általános iskolásoknál a fizikai erőszak a gyakoribb, addig a középiskolásoknál sokkal inkább a verbális bántalmazás, azaz a megalázó megjegyezések, a másik fél kicsúfolása.

A fizikai bántalmazás a 10-12 éves gyerekekre jellemző leginkább, vagyis az ötödikeseknél és a hatodikosoknál történik a legtöbb verekedés – mondta el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Dr. Jármi Éva pszichológus.

Így lesz bántalmazó egy gyerek

A bántalmazó gyerek a társadalomban és a családban látott minták alapján válik bántalmazóvá. Egyrészt benne van a gyerekben az erős dominanciára való törekvés, másrészt az empátiaképessége nem túl magas, ugyanis ha erős empátiával rendelkezne, akkor együtt tudna érezni az áldozatával és nem bántaná, sem tettekkel, sem szavakkal.

.. és így lesz áldozat

A bántalmazást elszenvedők azért lesznek áldozatok, mert egyrészt sérülékenyek, és kevesebbnek gondolják magukat a többségnél, másrészt másnak érzik magukat a többi gyereknél – fejtette ki a pszichológus.

Bántalmazásellenes program indult

A gyakori testi-lelki bántalmazások miatt, már Magyarországon is elindult az iskolai bántalmazás ellenes program. Egyelőre három hazai iskolában működik a KiVa néven ismert program, amelyet Finnországban dolgoztak ki.

A program lényege, hogy a közösség legyen kevésbé toleráns és elfogadó a bántalmazással kapcsolatban és legyen kész és nyitott arra, hogy az áldozatot megvédje – mondta Fehérpataky Balázs.

A pedagógiai fejlesztő hangsúlyozta: a program két erős lábon áll. Az egyik láb, egy foglalkozássorozat, amelynek lényege, hogy minden egyes osztályközösséget összekovácsol és egy olyan normát próbál előhozni a gyerekekből, hogy a bántalmazás, a másik kiközösítése nem elfogadható.

A program másik lába az esetkezelés. Ha az iskolában bármelyik felnőtt vagy gyerek tudomására jut, hogy bántalmazás történik, akkor egy kiképzett kis csapat, vagyis a KiVa-team szakszerűen kezeli a dolgot.

A csapat egyrészt külön foglalkozik az áldozattal, külön a bántalmazóval, továbbá azokkal, akik jelen voltak a bántalmazás során.

A programban részt vevőknek havonta tartanak egy 90 perces, interaktív, játékos foglalkozást.

A finn példa azt mutatja, hogy a program hatékony, sőt nemcsak a bántalmazást csökkenti, hanem mindenféle kooperatív munkát segít.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok