Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 14. 11:07, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI | Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Balog lehet az NKA új elnöke

Balog lehet az NKA új elnöke

Csütörtökön dönthet a parlament a Nemzeti Kulturális Alapról (NKA) szóló törvény módosításáról, mely szerint az NKA elnöke az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán lesz

- közölte az MTI-vel a kultúráért felelős államtitkári posztot június 18-tól betöltő L. Simon László, aki alelnökként fogja irányítani az alapot.

'Már beszélgettünk a kinevezésemről egy ideje a miniszter úrral, mert érzékelhető volt Szőcs államtitkár úr távozási szándéka' - beszélt felkérésének előzményeiről.Mint L. Simon elmondta, jelenlegi pozíciói közül a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöksége összeférhetetlen az államtitkársággal, míg az NKA elnökségét a törvénymódosítás értelmében Balog Zoltán miniszter veszi át tőle. 'Létrehozzuk azonban az alelnöki posztot, ezt a miniszter úrral történt megegyezésünk értelmében én fogom betölteni' - közölte, hozzátéve: alelnökként nagyjából jelenlegi hatáskörei maradnak nála.

L. Simon László értékelése szerint nehéz helyzetben van a magyar kultúra, amelyet a forráshiány jellemez. 'Pénzügyileg nehéz lesz javítani a pozícióinkon, de azt is megpróbáljuk. Tegnap a kormány elfogadta a 2013-as költségvetés sarokszámait; az államtitkárság költségvetése várhatóan 10 százalékkal növekszik' - jelentette be.

A leendő államtitkár hangoztatta, hogy számos olyan lépést is meg lehet és kell tenni, amelyhez nem feltétlenül szükséges pénz. 'Odafigyeléssel, szakmai alázattal, megfelelő érdekérvényesítéssel nagyon sokat lehet javítani a kulturális ágazat dogozóinak hangulatán. Amikor nincsen pénz, akkor különösen oda kell figyelnünk a ránk bízott emberek lelkiállapotára' – fogalmazott.

Legsürgősebb feladatai között az NKA törvény elfogadását és a miniszteri szervezeti struktúra átszervezését említette. Elmondta, egyértelművé kívánja tenni a döntési kompetenciákat, és ütőképes, korszerű, gyors reagálású főosztályi szerkezetet akar létrehozni, ha a közigazgatás ezt megengedi.

'Az államtitkárság, a kulturális terület súlyát mindenképpen növelni kell, ezt államtitkárként nekem és a miniszter úrnak kell megoldanunk. Mivel mindketten parlamenti képviselők vagyunk, a döntéshozatali folyamatban képviselőtársainknál is jobban tudunk lobbizni a területünkért' - szólt céljairól.

L. Simon László kifejtette, a külföldi magyar kulturális intézeteket összefogó Balassi Intézetet (BI) a kultúráért felelős minisztérium keretein belül látná szívesen, ezzel kapcsolatban meg kell kezdeni a tárgyalásokat a BI-t jelenleg felügyelő közigazgatási tárcával. 'A külföldi magyar intézetek évtizedek óta mindig a kulturális minisztériumnál voltak, most, hogy új vezetése van a tárcának, nem látom indokát, hogy ne kerüljenek vissza' - jegyezte meg.

A leendő államtitkár úgy vélte, a megyei múzeumi intézményhálózatnak a kulturális tárca fenntartásában kellene maradnia, erről azonban még Balog Zoltánnal és esetleg Orbán Viktorral is egyeztetnie kell, mert az érvényben lévő kormányhatározat a települési önkormányzatokhoz rendeli az eddigi megyei múzeumokat. 'Amennyiben azonban a kormányhatározat érvényben marad, azt kell végrehajtanunk a legjobb tudásunk szerint, a múzeumi rendszert a legjobban szolgálva' - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére