Városlista
2024. február 29, csütörtök -

Hírek

2013. Október 01. 13:35, kedd | Belföld
Forrás: pannonmedia | Füssy Angéla

Balesetveszély az iskolában – minden régi típusú nyílászárót ki kellene cserélni

Balesetveszély az iskolában – minden régi típusú nyílászárót ki kellene cserélni

Vigyázat, balesetveszély!

Egy hónapja nem használhatják a tanulók, sem a sportolók a veszprémi Vetési Albert Gimnázium tornacsarnokának egy részét. Még a nyáron esett ki a homlokzatról egy ablak. A szakemberek akkor megállapították, hogy az egész homlokzati fal életveszélyes. Itt, a Vetési Gimnáziumnál novemberre biztosan elvégzik a szükséges nyílászáró cseréket. Ugyanakkor kiderült, csak Veszprémben több másik közintézmény épült ugyanezzel a technológiával. Bárhol megismétlődhet, hogy kiesik egy nyílászáró. Ezért a polgármester elrendelte, hogy minden olyan középületet vizsgáljanak át, ahol az építés során az úgynevezett „klaszp technológiát” alkalmazták.

„Nagyon nehéz megszervezni 650 diáknak a kötelező testnevelés óráit úgy, hogy a lezárt sportcsarnokkal nincsenek meg a megfelelő feltételek. Maradtak a lelátók, szabadtéri pályák, a folyosók, kisebb tantermek, illetve a szomszédos sportcsarnokba is átjárhatunk, de az is nyitott. Így ha esik az eső, nem jelent megoldást” – mondta Hírcentrumunknak Szarka László, a Vetési Albert Gimnázium igazgatója. Emlékeztetett, augusztusban egy rendezvény utáni rakodás közben zuhant ki nagy robajjal az egyik nyílászáró, azt követően húzták ki a záró szalagokat. Csakhogy nem ez volt az első eset. Korábban az épület másik oldalánál szakadt és zuhant ki egy ablak. Az iskolaigazgató azt mondja, arra számítanak, hogy a félév végére újra birtokba vehetik teljes egészében a csarnokot. Csak azt nem érti, addig miért nem lehet egy ideiglenes megoldással biztonságossá tenni az épületet.

Vesztergom János testnevelő tanár cseppet sem nyugodt. „Nem állhatunk a nap minden percében a lezárt területek mellett. Arról nem is beszélve, hogy délután nincs tanári felügyelet. A kerítésen is bemászkálnak a fiatalok az udvarra, a sportpályákhoz. Egyszerűen nem garantálhatjuk a biztonságukat. Ha netán tragédia történne, ki lesz a felelős?” – tette fel a kérdést a pedagógus.

Az önkormányzat már intézkedett az ügyben. Már a szeptember közepén tartott képviselőtestületi ülésen határoztak arról, hogy a teljes homlokzati falon kicserélik a nyílászárókat. Erre 43 millió forintot különítettek el a költségvetésben. A közbeszerzési eljárás már folyamatban van, de az új nyílászárókat még le is kell gyártani, ezért a tervek szerint a cserére csak novemberben kerülhet sor.

A probléma amúgy nem egyedi. A nyolcvanas években tíz éven át alkalmazták az építészetben az úgynevezett „klaszp technológiát”. A fa nyílászáró kereteket műanyaggal vonták be. A faanyag gyakorlatilag észrevétlenül korhadt, mállott szét a borítás alatt. Schmidt István az önkormányzat városfejlesztési irodájának vezetője elmondta, természetesen megvizsgálták egy ideiglenes megoldás lehetőségét, de az is 3 és fél millió forintba kerülne, és ugyan úgy le kellene folytatni a közbeszerzést, ami időigényes. Sajnos ezeket a hibákat javítani nem lehet – csak a csere jelent megoldást, a teljes homlokzaton, ami nagyon drága. És itt még csak egy intézmény egy faláról beszélünk. A városfejlesztési irodavezető hangsúlyozta, Porga Gyula polgármester a tapasztalt hibát követően elrendelte az összes „klaszp technológiával” épült közintézmény felülvizsgálatát.

Schmidt István emlékeztetett több olyan harminc éves iskola, közintézmény van a városban, ahol ugyan olyan műanyag borítású fa nyílászárókereteket alkalmaztak az építés során, mint a Vetési Gimnáziumnál. Például a Rózsa Úti Általános Iskola, a Deák Ferenc Általános Iskola, a Jendrassik Venesz Középiskola és Szakiskola vagy a Március 15 utcai rendezvénycsarnok. A város összes ilyen technológiával épült közintézményének teljes nyílászárócseréje milliárdos nagyságrendű összegbe kerülne. „Darabonként szakaszosan próbáljuk cserélni az egyes elemeket, nyílászárókat ezeknél az épületeknél, ahogy az anyagi forrásaink lehetővé teszik. Valamint a következő hét éves ciklusban hívható le a feladatra célzott uniós támogatás” – mondta az irodavezető.

Nézze meg videó összeállításunkat is:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 28. 09:19, szerda | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Macron elnök kijelentése aggodalomra ad okot

Aggodalomra ad okot Macron elnök kijelentése, ezért is nagyon fontos, hogy Magyarország fenntartsa álláspontját:

2024. Február 28. 09:17, szerda | Belföld

Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és létrejön a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ

2024. Február 28. 09:12, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: jó hír, hogy a visegrádi négyek hitet tettek az együttműködés folytatása mellett

Jó hír Magyarországnak, a nemzeti érdekekkel egybeesik, hogy a visegrádi államok vezetői hitet tettek az együttműködés folytatása mellett -

2024. Február 27. 14:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába

Sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a közösségi oldalán.