Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Március 06. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - szerk. -

Bal vagy jobb?

Bal vagy jobb?

A jobb- vagy balkezesség alapvetően genetikai eredetű.

Nemrégiben azonosítottak olyan gént (LRRTM1), ami halmozódni látszik balkezeseknél, és apai ágon öröklődik és valószínűleg eldönti, melyik kéz lesz életünk során a domináns. Noha a mai felmérések szerint a jobbkezesek még mindig 90 százalékos többségben vannak, nagy a valószínűsége annak, hogy a balkezesek aránya mégis nagyobb. Mindezt arra alapozzák, hogy az idősebb korosztály eredetileg balkezes tagjait annak idején erőszakkal szoktatták át jobbkezességre. „Egyél a szép kezeddel!” Tehát mindenképpen a jobb kéz domináns használatát erőltették rá a felnövekvő nemzedékre. Szerencsére ez ma már nem divat.
Sőt mi több, 1992 óta létezik „Balkezesek napja”, augusztus 14.-e. Célja felhívni a figyelmet a balkezesek mindennapi nehézségeire, amellyel egy „jobbkezes világban” kell szembesülniük.
Egy apró érdekesség még, hogy a balkezesek között nagyobb arányban találtak 140-es IQ felettieket, mint a jobbkezesek között. Az ismert balkezesek közt van Einstein, Newton, Darwin, Benjamin Franklin.

Címkék: bal, balkezes, jobb, jobbkezes, kéz, suta

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.