Városlista
2023. szeptember 24, vasárnap - Gellért

Hírek

2014. Augusztus 22. 15:50, péntek | Helyi
Forrás: Fábián Adrienn

„Bakancsosaink” Lengyelországban jártak

„Bakancsosaink” Lengyelországban jártak

A Kiskun Természetbarát SE Túra Szakosztálya egyedülálló szépségű és érdekes helyekre kirándult. Sok érdekes látnivalót szedtek csokorba, a többnapos túrájuk alkalmával Lengyelország déli részét bebarangolták.

Augusztus 16-án már hajnalok-hajnalán (05 órakor) indult a több mint 30 főből álló csapat. A kényelmes busszal gyorsan haladtak, így a tízórait már Selmecbányán falatozhatták túrázóink. A selmecbányai bányát, mindenki teljes bányász felszerelésben (sisakban, kabátban és lámpával) tekintette meg. A bányamúzeum után, délután a világörökség-jégcsodáját a Dobsinai jégbarlangot tekintették meg, majd a szállásra Szlovákia egyik kis falvacskájába Alsólehnicbe indultak. A szobák elfoglalása után vacsora és szabad program következett. Volt aki rögtön lepihent, de páran még sétáltak egyet a környékben.

Másnap (augusztus 17-én) már 7 órakor elkezdte a napot a csoport. Gyors reggeli után 9 órakor ellátogattak a Vörös Kolostorba, majd a várva várt dunajeci tutajozás következett, amit már mindenki kinézett magának az előzetes programból. Nem csoda, hiszen itthon nem túl sok lehetőség van ilyen kalandokra. A debnoi templomhoz és a Nedec várához már a tutajozástól csordultig megtelve élményekkel indultak túrásaink. A vacsora előtt a csapat egy része a Dunajec folyó mellett sétát tett. És mi lehetett volna kellemesebb, mint grillezéssel zárni ezt a felejthetetlen és élményekben teli napot.

A túra 3. napján, aug. 18-án (hétfőn) szintén korán nekirugaszkodott a csapat, de ezek a kirándulások nem a henyélésről és lustaságról szólnak, hanem arról, hogy minél több mindent meg tudjanak csodálni a résztvevők és a lehető legtöbb időt töltsék a friss levegőn. A betervezett program érzelmileg nagyon felkavaró volt erre a napra, hiszen Auschwitzbe látogattak el „Bakancsosaink”. Mindenki máshogyan élte meg torokszorító látványt, amelyet az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban látott. Kora délután Krakkóba indult a csapat, ahol városnézés következett, majd a szállás elfoglalása és vacsora zárta a napot. Vacsora után azért még jutott idő szabad programra is, amit mindenki belátása szerint használhatott ki.

A 4. napon aug. 19-én (kedden) a már megszokott korai reggeli után OJCOW Nemzeti Parkban tett kiadós sétát a csoport, ahol kellemes környezetben töltődhetett fel a természet szépségeit megcsodálva. Kora délután szemerkélő esőben, pedig visszaindultak Krakkóba a turisták. A krakkói városnézés után a rendkívül érdekes wieliczkai sóbányába látogatott el a csapat. A kellemesen elfáradt csapat a helyi gasztronómiai specialitások között válogatva költhette el a vacsoráját. Ezt követően szabad program következett.

Az utolsó napon aug. 20-án (szerdán) Zakopanéba látogattak túrázóink, ahol Gubalovka hegyre utaztak siklóval, hogy még pár szívet-lelket feltöltő szippantást vehessenek a friss levegőből. Ezután egy kicsit „lazítósabb” programként városnézés, vásárlás és piacolás következett. Majd a hazaút. A visszafelé vezető úton már mindenki elcsendesedett és a sok-sok élmény, a kellemesen zsibogó végtagok sokakat szundikálásra késztettek a buszon. De voltak, akik megvitatták az kiránduláson látottakat.

A kellemes és látnivalókban gazdag út után mindenki jókedvűen és kipihenten tért haza. Élményekben gazdagodva, a mozgástól és a friss levegőtől szinte újjászületve ragadta meg csomagjait a busz gyomrából és ballagott ki-ki saját hajlékába.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 21. 21:31, csütörtök | Helyi

Természetvédelmi vetélkedő a Péteri-tónál

A Batthyány Lajos Általános Iskola 3 főből álló csapata is részt vett a Petőfiszállási Kistérségi Természetvédelmi Vetélkedőn szeptember 20-án szerdán.

2023. Szeptember 21. 21:19, csütörtök | Helyi

A piros sipkás vidám fickó

Lázár Ervin Program keretében a Ciróka Bábszínház előadását tekinthették meg a Batthyány Lajos Általános Iskola 2. évfolyamos tanulói.

2023. Szeptember 20. 21:45, szerda | Helyi

Euronics üzlet nyílik Kiskunfélegyházán

2023. szeptember 25-én megnyitja első kiskunfélegyházi áruházát hazánk legnagyobb üzlethálózattal rendelkező elektronikaicikk-kereskedője, a magyar tulajdonban lévő Euronics.

2023. Szeptember 18. 13:43, hétfő | Helyi

II. Mezgés traktoros felvonulás és I. traktoros verseny

Traktoros felvonulást és versenyt szervez a MEZGÉ.