Városlista
2022. szeptember 30, péntek - Jeromos

Hírek

2021. Július 01. 12:54, csütörtök | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay/MTI

Az utolsó korlátozásokat is feloldották Franciaországban

Az utolsó korlátozásokat is feloldották Franciaországban

Franciaországban feloldották szerdán a koronavírus miatti utolsó járványügyi korlátozásokat, amelyek a nyilvános helyek beltéri kihasználtságára vonatkoztak.

A dél-nyugati Landes megyében, ahol a delta variáns aránya 70 százalékos az új esetekben, még július 6-ig érvényben maradnak az éttermek, színházak, mozik és az üzletek belső tereit érintő korlátozások.

Mostantól álló közönséggel is lehet koncerteket tartani, kültérben 100 százalékos, zárt térben 75 százalékos kihasználtsággal, maximum 5 ezer résztvevővel. Minden, ezer főnél nagyobb rendezvényen - beleértve a szalonokat, koncerteket, vásárokat, sportrendezvényeket -, oltási igazolás vagy negatív teszt felmutatása kötelező, de maszkot már nem kell viselni.

A járványügyi korlátozások fokozatos, négy lépcsőben történő feloldása május 19-én kezdődött a vendéglátóhelyek teraszai és a kulturális intézmények megnyitásával, s a delta variáns térnyerése ellenére a terveknek megfelelően június 30-án ért véget, miután a fertőzések aránya folyamatosan csökkent.

Az elmúlt napokban a napi 1800 körüli esetszám stagnálni kezdett, az oltásra jelentkezők száma azonban ismét emelkedésnek indult - tudatta szerdán a francia kormány.

"Néhány napja a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma nem csökken országos szinten" - jelezte Gabriel Attal kormányszóvivő a szerdai kormányülés után. Hozzáfűzte, hogy az újonnan azonosított fertőzöttek száma viszont nagyon alacsony, naponta mintegy 18 embernél diagnosztizálják a fertőzést. Erre 2020 augusztus óta nem volt példa.

"Minél kisebb a fertőzések száma, annál lassabb a csökkenés is, de azért aggodalomra adnak okot a vírus úgynevezett delta variánsának kilátásai" - fogalmazott a kormányszóvivő. Egyben megerősítette, hogy a délnyugati Landes megyében - ahol ez a fertőző variáns teszi ki az esetek 70 százalékát - a beltéri korlátozások még egy hétig érvényben maradnak.Országos szinten a delta variáns az újonnan regisztrált esetek 20 százalékát adja.

A kormányszóvivő elmondta: a koronavírus ellen naponta beadott oltások száma ismét emelkedik.

Az oltási hajlandóság az elmúlt héten még megtorpant: akkor az első adagot igénylők száma visszaesett 200 ezer alá, s a naponta beadott több, mint félmillió injekció többségét második dózisként kérik az oltóközpontokban. Az elmúlt napokban azonban 20 százalékkal megemelkedett az első adagot igénylők száma, amit üdvözölt a kormány.

"Ezen a nyáron, az oltásnak köszönhetően, megelőzhetjük a delta variáns további terjedését. Minden oltás védelem a járvány negyedik hullámával szemben, minden oltás egy lépés a korábbi élethez történő tartós visszatéréshez" - jelentette ki Gabriel Attal, óvatosságra kérve mindenkit a korlátozások feloldása ellenére.

A 67 millió lakosú Franciaország lakosságának több mint a fele, 33,7 millióan kapták meg eddig a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás legalább egy adagját, 22,2 millió embernek, a lakosság harmadának pedig már befejeződött az oltási ciklusa, azaz mindkét vakcinaadagot felvette.

A kormány célja, hogy augusztus végéig legalább 40 millióan be legyenek oltva az első, és 35 millióan a második adaggal is, azaz a lakosság kétharmada teljesen védve legyen. A járványügyi szakemberek viszont arra figyelmeztetnek, hogy a delta variánssal szembeni közösségi immunitáshoz legalább 80-85 százalékos átoltottságra lesz szükség.

Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács elnöke szerint biztos, hogy a járványnak lesz negyedik hulláma az ősszel, de az különbözni fog az előző háromtól, s éppen a lakosság jelentős része átoltottságának köszönhetően.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 29. 06:00, csütörtök | Külföld

Florida minden idők egyik legpusztítóbb hurrikánjára készül

620 ezer háztartás áram nélkül, ezreket telepítettek ki

2022. Szeptember 28. 13:03, szerda | Külföld

Meghosszabbíthatják a két utolsó atomerőmű üzemidejét Németországban

Az energiaellátás biztonságának fenntartása érdekében egy negyedévvel, 2023 áprilisáig meghosszabbíthatják a két utolsó németországi atomerőmű üzemidejét.

2022. Szeptember 27. 06:00, kedd | Külföld

Szeptemberben nagyot romlott, recessziót jelez előre az ifo német üzleti hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott, kétéves mélypontra esett szeptemberben a német üzleti hangulatindex a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése alapján.