Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Augusztus 21. 09:07, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Az új kenyér ünnepén tisztelegtek Szent István emléke előtt is

Az új kenyér ünnepén tisztelegtek Szent István emléke előtt is

Augusztus 20-án az ünnepi szentmisét megelőzően városunk megemlékezett az Államalapításról és a megjelentek a Szent István szobornál elhelyezték tiszteletük koszorúit.

A koszorúzás előtt Csányi József polgármester mondott ünnepi beszédet a Szent István Templom előtt:

- Augusztus 20-a a legrégibb magyar ünnepnap, a magyarság egyik legjelentősebb ünnepe. Ekkor emlékezünk államalapításunkra, az új kenyér ünnepére, Szent István királyunkra, az első európai léptékű uralkodónkra, aki megvetette a szilárd magyar állam alapjait is.

Történelmünk sodrában kiérlelődött emléknap ez, amely jelképe lett megmaradásunknak, hogy a nemzeti imánkban megénekelt „balsors” csapásai ellenére is „megfogyva bár”, de itt vagyunk és állunk a „vártán”.

Most az ellenségünk nem karddal és dárdával sújt le ránk, hanem közönnyel, félelemmel, önzéssel és széthúzással. Ha nem vagyunk kellően körültekintőek, ezeknek a meddő magjait mi magunk fogjuk elvetni. Nem szabad félnünk, merítsünk bátorságot családunkból, a gyermekeinkből, a hitünkből. Hajoljunk le azért a testvérünkért, aki elesett. Űzzük ki magunkból az önzést és nyissuk ki szívünket a közösségnek! Válasszuk az erőt, válasszuk az egységet, ami oly’ sokszor megmentette a hazát!

István királyunknak meg kellett küzdeni a külső-belső ellenségekkel, hogy országunkat végleg befogadják az akkori európai hatalmak. A magyarság vezetői látták, érezték, hogy ha nem tudunk beépülni az akkori európai közösségbe, akkor elvesztünk. De ezt a csatát megnyerte uralkodónk. Ennek egyértelmű jele volt a pápa által küldött korona, amely azóta az egyik legbecsesebb ereklyénk lett.

A magunk mögött hagyott több mint ezer esztendő azt példázza, hogy mi magyarok „annyi balszerencse közt, oly sok viszály után” is mindig képesek voltunk megőrizni jövőbe vetett hitünket, alkotókedvünket és életszeretetünket. És ami ennél is fontosabb, nemzedékről nemzedékre megőriztük képességünket, hogy lelkünket felemelve, akár a semmiből is újraalapítsuk államunkat.

A történelemből pontosan tudjuk, hogy Kiskunfélegyházát és környékét államalapításunkat követően többször lerombolták, kifosztották, az itt élőket lemészárolták, mégis az emberek újra és újra virágzó települést és várost emeltek ugyanezen a helyen. Mert nem féltek folytatni, nem féltek küzdeni.

Nemzeti közösségünket olyan isteni ajándékként kell felfognunk, amelynek megőrzéséért, ápolásáért s továbbörökítéséért felelősséggel, olykor áldozatvállalással tartozunk. Nem elég lefektetni és elvárni, hogy mások mit nem tehetnek és mit ne tegyenek velünk szemben, nekünk is tudnunk kell, mit kell tennünk magunkért, s kötelességünk mindezt teljesíteni.

Augusztus 20-a létjogosultságunk ünnepe, amelynek jelképe az új kenyér is. A régi paraszti világban igyekeztek a gazdák, hogy augusztus 20-án, az új búzából sült kenyér kerüljön az asztalra, a kenyér, amely életünk, létezésünk tápláléka.

Isten segítse utunkat a keresztény magyarság megőrzéséért folytatott küzdelem útján, az ördöggel cimboráló megalkuvók ellenében! – zárta gondolatait a polgármester.

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza.hu)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.