Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Június 13. 14:00, hétfő | Helyi
Forrás: hirado.hu

Az új gyógyszer szinte eltűnteti a pikkelysömört

Az új gyógyszer szinte eltűnteti a pikkelysömört

A pszoriázis betegek több mint háromnegyede jól reagál rá, 40 százaléka pedig teljesen tünetmentes lesz az új gyógyszertől.

Ha létezik kellemetlen betegség, a pszoriázis, más néven pikkelysömör biztosan az.

A bőrsejtek túl gyors növekedése vastag, gyulladt, pikkelyes foltokat okoz a test különböző pontjain, ami súlyosabb esetekben elég ijesztő képet mutat.

A nem fertőző betegség kezelésén régóta fáradozik az orvostudomány, ez a munka érkezhet újabb mérföldkőhöz az ixekizumab kifejlesztésével.

A szer a klinikai tesztek során a közepes és súlyos állapotú betegek 80 százalékánál teljesen, vagy szinte teljesen eltüntette a pikkelysömörös foltokat.

A hatás ráadásul tartósnak mutatkozik; a kezelt betegek legalább 60 hete nem estek vissza – idézi a Science Daily Kenneth Gordont, a Northwestern University dermatológus professzorát.

A pszoriázis kialakulását az ember saját immunrendszere segíti elő, ennek az érintett útvonalait semlegesíti az új hatóanyag.

A kutatók nagyszabású vizsgálatot végeztek a hatások és mellékhatások feltérképezésére.

Több mint 3700 felnőtt beteget vontak be a munkába, amit 21 ország mintegy 100 kutatóközpontjában végeztek el párhuzamosan.

Az összes alany viszonylag rossz állapotban jelentkezett, testük legalább 10 százalékát pikkelysömörös bőr borította.

A véletlenszerűen kiválasztott betegek injekció formájában ixekizumabot, a többiek placebót kaptak, több mint egy éven keresztül.

A 12. hétre az új szerrel kezeltek 76-81 százalékát pszoriázis-mentesnek, vagy majdnem teljesen tisztának találták. A kontrollcsoportnál ez az arány mindössze 3,2 százalék volt.

A 60. hétre a tünetmentesek 68-78 százaléka megtartotta jó állapotát.

„Az eredmények alapján úgy véljük, hogy a pikkelysömörösök 80 százaléka kifejezetten jól fog reagálni az ixekizumabra, 40 százalékuk pedig teljesen tünetmentes lesz” – mondta el Kenneth Gordon.

Hozzátette: tíz éve még lehetetlennek hitték a foltok teljes eltüntetését.

A szernél használata a tesztek szerint enyhén növeli a neutropénia (alacsony fehérvérsejt szám), egyes gombás fertőzések és a gyulladásos bélbetegség előfordulását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok