Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2021. Június 13. 14:03, vasárnap | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az új áramelszámolással is érdemes napelemes rendszert telepíteni

Az új áramelszámolással is érdemes napelemes rendszert telepíteni

Annak ellenére, hogy változik a háztartási napelemes rendszerekkel megtermelt áram elszámolása, a szakértő szerint továbbra is megéri ilyen beruházásba fektetni.

Az önerőből napelemes rendszert telepítők továbbra is szerződhetnek, 2023. december 31-ig, szaldó elszámolásban az áramhálózati cégekkel, a beruházást állami támogatással megvalósítók esetében azonban július elsejétől át kell térni a bruttó elszámolásra.

A napelemes rendszereket telepítő Energiatakarék Kft. MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában kifejtette: szaldós elszámolás mellett egy jól méretezett napelemes rendszerrel nulla közelébe lehet csökkenteni a havi villanyszámla összegét, így a teljes beruházás megtérülési ideje 10-12 év.

Bruttó elszámolás mellett a villanyszámla körülbelül kétharmada a megtakarítás, így 14-18 év körül alakul az átlagosan várható megtérülés. Az otthonfelújítási programban elérhető, akár 50 százalékos állami támogatással azonban a bruttó elszámolású napelemes projektek megtérülése 7-9 évre csökken - ismertette Kujáni Péter szakértő.

A napelemes rendszerről történő közvetlen fogyasztás mértékének növelésével tovább lehet javítani a megtérülési időket. A cél, hogy a fizetett áram és a napelemekkel ingyen megtermelt áram felhasználásának aránya minél jobban az utóbbi felé tolódjon el. Erre a fogyasztási szokások átalakításával nyílik több lehetőség, például a programozható elektromos eszközök használatát érdemes a napos órákra, a termelés csúcsidőszakára időzíteni.

Nagyobb mértékben növelhető a napelemekről való közvetlen fogyasztás mértéke, ha a nappal megtermelt többletenergiát akkumulátorban tárolják, éjszakai felhasználásra. Így az év jelentős részében 24 órán keresztül kizárólag a saját napelemeik által megtermelt elektromos energiát tudják használni a fogyasztók.

Címkék: áram, napelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.