Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Július 08. 10:49, szerda | Helyi
Forrás: pottyoslabda.hu

Az udvariasság tanulható

Az udvariasság tanulható

Érdemes elkezdeni már egészen kicsi korban.

Ki tudja miért, az én nagyfiam valamiért nem lett az a köszönős fajta. Pedig tőlünk hallja az üdvözlő, elköszönő szavakat bőven, de valamiért ő erre nem hajlandó. Görcsölni rajt nem érdemes, nyilván a közösség ereje előbb vagy utóbb meggyőzi róla, hogy bizony köszönni nem is olyan rossz dolog.

Ám ezen kívül még van néhány igen fontos udvariassági szabály, amit érdemes megtanítani már a legapróbbakkal, hogy ezek rögzüljenek.

Ha vendégségben vagytok
Hogy vendégségben ügyelünk a hely rendjére, az alap, ezt általában már minden apróság tudja. Ám érdemes arra is felhívnunk a figyelmét, hogy az ottani szabályokat, szokásokat is érdemes elsajátítania, amíg ott tartózkodtok.

Tisztelet
Az idősebbek iránti tiszteletet csakis tőlünk sajátíthatja el az apróság. Ezért nagyon ügyeljünk rá, hogy ne csak prédikáljunk nekik erről, hanem mi magunk is bánjunk tisztelettel szüleinkkel, idősebb hozzátartozóinkkal, ismerősökkel és még az ismeretlenekkel is.

Mutogatni nem szép dolog!
Talán az egyik legalapvetőbb szabály, amit magávévá tesz az ember gyerkőcként. Az apróságoknál persze ez a legalapvetőbb kommunikációs módszer a kezdetekben, de a nagyobbakat azért már érdemes leszoktatni róla.

Miénk itt az utca?
Hát, nem egészen! Arra érdemes a gyerkőcöt mindenképpen megtanítani, hogy az utcán mások is közlekednek, így inkább a járda egyik felén szelje a kilométereket, vagy ha szembe jön valaki, akkor húzódjatok egymás mögé.

Figyeljünk másokra!
Ahogy Te is odafigyelsz másokra, például bemutatkozáskor, vagy éppen beszélgetés közben, úgy jó, ha a gyerkőcöd is megtanulja ezt.

Ha vendég érkezik
A gyerkőcök hajlamosak belemerülni 100 %-ig a feladataikba. Ezzel nincs is baj, de azért ha vendég érkezik Hozzátok, legalább egy köszönés erejéig nézzen fel az aprónép is.

Nálatok mi volt a legfontosabb udvariassági szabály, amit megtanítottál a gyerekeddel, unokáddal?

Forrás: pottyoslabda.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.