Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Február 18. 15:20, csütörtök | Helyi
Forrás: Borza József

Az Oyama Karate Kyokushin Hungary (OKKH) bemutatása

Az Oyama Karate Kyokushin Hungary (OKKH) bemutatása

A kyokushin karate egyike a legerősebb, és méltán legnépszerűbb karate-stílusoknak.

A OKKH szervezetnek 800 tagja van az országban 18 klubban, a Magyar Karate Szakszövetség (MKSZ) egyik legszervezettebb egyesülete, központja Eger. Az edzéseket 1986 óta a világszerte elismert szakember, 6. danos mester: Borza József vezeti. Az OKKH a World All Kyokushin Karate Union (WAKKU) tagja, melynek technikai igazgatója szintén Borza József.

Egerben 1979-ben indult a kyokushin oktatása, s azóta változatlan szemlélettel zajlik ezen hagyományos budo harcművészt oktatása. Borza József aktív versenyzői eredményeit a mai napig nem sikerül felülmúlni: sokszoros magyar bajnok, háromszoros Ibusz Oyama Kupa győztes, számos Európa- és Világbajnokság elismert résztvevője. Pályafutása során a full kontakt versenyzés mellett több szakmai területen is megmérette magát: volt főbíró, válogatott edző, szövetségi kapitány. Jelenleg az MKSZ Knock Down Bizottságának alelnöke, elnökségi tag. Az MKSZ a labdarúgás után hazánk legtöbb regisztrált taggal rendelkező szakszövetsége, közel 30 ezer tagja van, az OKKH 800 tagjából 100-an edzenek Egerben.

Borza József tanítványai is kiváló eredményekkel büszkélkedhetnek: gyermek, serdülő, ifjúsági, junior és felnőtt kategóriákban több tucat érmet szereztek itthon és külföldön egyaránt. A legkiemelkedőbb tanítvány Herczeg Lilla (Világbajnok - Tokió, 2008; Európa-bajnoki ezüstérmes - 2011, Eger) és Magos Zsombor (Világkupa győztes - Sydney, 2006). Jelenleg Berczédi Dénes a klub legsikeresebb „A” kategóriás versenyzője. Mindhárman többszörös országos bajnokok, egyéb nemzetközi versenyek dobogós helyezettjei is.

Borza József éveken át volt az Európai Kyokushin Karate Szervezet elnöke, technikai igazgatója, illetve főbírája. Munkája elismeréseként többször választottak az Év Sportvezetőjének, valamint megkapta a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét is. Az OKKH 2 alkalommal is rendezhetett kyokushin karate Európa-bajnokságot Egerben: 1998-ban és 2011-ben.

A karate ma már nem tartozik a divatsportok közé, mivel gyakorlása hosszú éveken át igényel kitartást, fegyelmet, bizonyos tekintetben puritán életmódot. Ugyanakkor az egyesület küldetésének tekinti, hogy az Egerben felhalmozódott tudást és hagyományokat tovább örökítse a következő generáció számára is. A karate olyan testi és lelki tartást ad, amelyet a tanítványok az élet egyéb területein is sikerrel hasznosítanak.

Külön hangsúlyt fektetnek az utánpótlás-nevelésre, a fiatalabbak felkészítésére. Természetesen rutin, és tapasztalat csak a rendszeres, lehetőleg nemzetközi szintű versenyeztetés során érhető el. Az OKKH igyekszik versenyzőinek folyamatosan felkészülési és szereplési lehetőséget biztosítani itthon és a nemzetközi porondon egyaránt. Sportvezetőiket az aktuális törvényi követelményeknek megfelelően tovább képezik, rendszeresen tartanak bírói-, edzői képzéseket, vizsgákat, edzőtáborokat.

Ahhoz, hogy az egyesület tovább fejlődhessen, hogy versenyzőiket tovább motiválhassák, hogy új sikereket érjenek el, az egyesületnek stabil anyagi hátteret kell teremteniük. A versenyzők felkészítése, képzése, utaztatása hatalmas kihívás egy nonprofit szervezet számára. A versenyzők munka, család és /vagy tanulás mellett edzenek, szabadidejüket áldozzák erre a kemény, de csodálatos sportágra. Karatésnak lenni életforma. Versenyzőnek lenni pedig óriási teljesítmény, hiszen hosszú hónapokon át mindennapos gyakorlással, sok lemondással készülnek arra, hogy az OKKH büszke lehessen rájuk. Épp ezért érzi kötelességének az egri egyesület, hogy minden rendelkezésére álló erejével támogassa őket ezen a kihívásokkal teli, de felemelő úton.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA