Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 28. 11:32, kedd | Belföld
Forrás: NAV

Az őstermelői mentesség megadása és a feltételek teljesülésének vizsgálata

Az őstermelői mentesség megadása és a feltételek teljesülésének vizsgálata

2013. január 1-jétől megváltoztak az illetéktörvény rendelkezései a termőföld vásárlásához kapcsolódó ún. „regisztrációs illetékmentesség” tekintetében is

2013. január 1-jétől megváltoztak az illetéktörvény rendelkezései a termőföld vásárlásához kapcsolódó ún. „regisztrációs illetékmentesség” tekintetében is. A jogosultsági kör – a regisztrációs számmal rendelkező őstermelőkön és egyéni mezőgazdasági vállalkozókon túl – kibővült a családi gazdálkodókkal. Nekik visszteher ellenében történő termőföld szerzése mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól, feltéve, ha az így vásárolt termőföldet a birtokbaadástól számítva 5 évig nem idegenítik el, azon vagyoni értékű jogot nem alapítanak és a termőföldet mezőgazdasági célra hasznosítják. Nem vonatkozik ez az elidegenítési tilalom a kisajátításra, a kisajátítás alapjául szolgáló közérdekű célra történő elidegenítésre és a birtokösszevonási célú önkéntes földcserére. A módosított rendelkezés értelmében a vagyonszerző által vállalt feltételeknek csak a termőföld meghatározott tulajdoni hányada tekintetében történő nem teljesülése esetén, az egyébként járó illeték kétszeresét nem a teljes ingatlan, hanem kizárólag ezen tulajdoni hányad után kell megfizetni. A vagyonszerző halála nem jelenti automatikusan a mentesség elvesztését.
A NAV az illetékmentesség megadása előtt vizsgálja annak személyi feltételeit (a jogügylet kelte előtt kiállított regisztrációs igazolás, ill. egyéni vállalkozói, őstermelői, családi gazdálkodói igazolvány alapján), adózó feltételeket vállaló nyilatkozatát, továbbá, hogy az érintett ingatlanon nincs-e harmadik személy javára földhasználat, vagyoni értékű jog (haszonélvezeti jog, özvegyi jog) bejegyezve.
Ezzel a témával kapcsolatosan bővebb, teljes körű tájékoztatás érhető el a NAV honlapján, „Az illetéktörvény szabályainak főbb változásai” című tájékoztatóból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk