Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. December 30. 14:00, szerda | Helyi
Forrás: HVG

Az orvosok negyede elhagyta az országot vagy a pályáját

Az orvosok negyede elhagyta az országot vagy a pályáját

Az elmúlt kilenc évben a magyar orvosok 12 százaléka költözött külföldre, az itthon maradtak 16 százaléka pedig otthagyta a kórházakat.

Sokan annak ellenére váltottak itthon, hogy anyagi előnyük nem származott belőle, ami a kiábrándultságukat is jellemezheti.

A Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Kutatóközpontjának kutatója, Varga Júlia tanulmányában kiszámolta, hogy hány magyar orvos hagyta el az országot és hányan hagyták el a pályát az elmúlt kilenc évben - a tanulmányt a 444 foglalta össze. Az adatok szerint az orvosok 12 százaléka költözött a határon túlra, ahol a magyar fizetés hét-tízszeresét kereshetik meg.

A tendenciák szerint a fiatalok az alacsony fizetésük miatt mennek el, ráadásul a körükben egyre erősödik az kivándorlási szándék. Az idősebbek közül viszont pont azok mennek el, akiknek magasabb a fizetésük a tapasztalatuk és a szaktudásuk miatt, ezért tárt karokkal várják őket a fejlettebb gazdaságok egészségügyi intézményei.

A kivándorlásnál nagyobb probléma a pályaelhagyás, az orvosok 16 százaléka hagyta el a kórházakat, hogy utána például a gyógyszeriparban folytassák. Azonban megdöbbentő, hogy 40 százalékuk ráadásul olyan területen folytatja, amin nem kapcsolódik végzettségükhöz. Ugyanennyien anyagilag is jobban jártak, hiába maradtak az országhatáron belül, ez azonban azt jelenti, hogy a pályaelhagyók 60 százaléka annak ellenére váltott, hogy nem keres többet.

A tanulmány összegzése felveti, hogy bár a külföldi fizetésekkel nem lehet versenyezni, de egy béremeléssel a hazai pályaelhagyók számát jelentősen lehetne csökkenteni.

Címkék: elvándorlás, orvosok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.