Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Június 15. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Az oktatási államtitkársághoz fordultak zsidó iskolák a héber érettségi érdekében

Az oktatási államtitkársághoz fordultak zsidó iskolák a héber érettségi érdekében

Az oktatási államtitkársághoz fordult három zsidó iskola annak érdekében, hogy héber nyelvből a továbbiakban is lehessen érettségi vizsgát tenni - közölte Verő Tamás rabbi csütörtökön az MTI-vel. Gloviczki Zoltán oktatásért felelős államtitkár az MTI megkeresésére az érettségi változásait rögzítő kormányrendeletben foglaltakat a vizsgarendszer ésszerűbb és költséghatékonyabb átalakításának szándékával indokolta.

A rabbi tájékoztatása szerint a héber nyelvet oktató három fővárosi iskola még május 2-án fordult az oktatási államtitkársághoz azzal kapcsolatban, hogy az addigi 24 idegen nyelv közül jó néhányból - köztük héberből - megszűnt az érettségi vizsga letételének lehetősége.
Mint a levélben írták, "természetesen egyetértünk azon törekvéssel, miszerint a vizsgarendszerre vonatkozóan is alkalmazni kell a költséghatékonyságot". Megjegyezték ugyanakkor, hogy az ország tradíciói alapján a héber nyelv egyfelől klasszikus nyelv, másfelől "ugyan formálisan nem nemzetiségi nyelv", de még jelenleg is sok családokban "élő kultúrája van a zsidó hagyományok őrzésének, (...) melynek szimbolikus megtartója az országban több iskola által oktatott héber nyelv".
Hozzátették: a héber nyelv ismerete nélkül sem a zsidó vallás gyakorlata, sem pedig az etnikai kisebbségi létezés feltételei nem biztosítottak.
Gloviczki Zoltán az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében rámutatott: az érettségi változásait rögzítő kormányrendelet elfogadása után érkezett hozzájuk a héber nyelv érettségi vizsgájának ügyében a fenti levél.
Mint írta, a rendelet egyik célja, hogy "az európai gyakorlattól eltérően indokolatlanul sok választható tantárgyak számát csökkentse", valamint "biztosítsa a vizsgarendszer áttekinthetőbb, ésszerűbb és költséghatékonyabb átalakítását".
A kormányrendelet szerint a jövőben angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, japán, kínai, latin nyelvekből, továbbá a magyarországi nemzetiségek nyelvei közül a magyarországi középiskolában oktatott nyelvekből érettségizhetnek a diákok - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.