Városlista
2020. augusztus 7, péntek - Ibolya

Hírek

2019. Szeptember 06. 16:48, péntek | PR

Az intelligens raktárak korszaka beköszöntött

Az intelligens raktárak korszaka beköszöntött

Az okostelefonok és -órák mára mindennapi használati tárgyaink közé tartoznak. Nem meglepő hát, hogy az intelligens szolgáltatások a logisztikában is megjelentek. Az viszont igen, hogy mi mindent tudnak.

A raktárakra tradicionálisan áruk tárolására alkalmas ingatlanokként gondolunk, amiknek legfontosabb tulajdonsága, hogy jól szigeteltek, kellően szellőzzenek és lehetővé teszik a tárolt áruk szükséges mozgatását, illetve szállításra való előkészítését. Kiegészítő szolgáltatás lehet az őrzés, vagy akár irodahelyiség is, de ezen a szolgáltatási körön a legtöbb raktár régebben nem lépett túl. Mára ez már a minimálisan elégséges küszöböt jelenti csak, mert sok helyen a raktárbázisok és logisztikai parkok is bevezették az intelligens szolgáltatásokat.

A raktározás művészete

A raktározás komplex feladata nem az áru átvételével, hanem a megfelelő készletszint megállapításával kezdődik. Ez sok modellezést és számítást igényel figyelembe véve a kereslet szezonális sajátosságait, a termék tulajdonságait, a raktár méretét és a gazdaságos beszerzés elveit. A raktárkészlet optimalizálását nagyban segítik a valós idejű készletadatok, ami viszont feltételezi a tárolt áruk tűpontos nyomon követését.
Ez után következhet csak az áruk szállításra előkészítése, a számlázás és egyéb feladatok, amik nem kevésbé összetettek. A vonalkódos RFID (Radio Frequency Identification, azaz Rádiófrekvenciás Azonosítás) és az RTLS (Real Time Location System, azaz Valós Idejű Helyzetfigyelő Rendszer) raktárirányítási rendszerek ehhez nyújtanak támogatást.
A QR kódon túl

A raktár területén elhelyezett ellenőrzési pontokon való áthaladáskor az RFID bárkódok és QR kódok segítségével területre pontosan határozza meg az adott áru helyét és mennyiségét, míg az RTLS már akár személy szintű követést is lehetővé tesz a raktár területén.
E két szolgáltatás hozzájárul az anyagáramlás folyamatos felügyeletével a készletszintek jelentős csökkentéséhez és részletes adatszolgáltatással komplexebb döntések meghozatalához, ezáltal soha nem látott szintre tudja emelni a logisztika hatékonyságát.

Raktáros robotok

Ezt a rendszert emeli még magasabb szintre az Amazon szuperraktárában alkalmazott robot rendszer, ami már szinte felfoghatatlan komplexitásban kezeli a mozgatandó árukat. A robotok optimalizált útvonalon, ideális sebességgel, az összeütközéseket elkerülve automatikusan szállítják a megfelelő helyre a csomagokat. Tájékozódásukat a padlón és a csomagokon elhelyezett kódok mellett egy mesterséges intelligenciával támogatott rendszer segíti, ami arra is figyel, hogy az emberekétől eltérő, a robotoknak optimális munkakörnyezetet teremtsen a megfelelő fényviszonyokkal, páratartalommal és szellőztetéssel.
A raktározás világa egy elképesztően izgalmas, szupertechnikát bevető sci-fi környezetté válik néhány éven belül a szemünk előtt. Érdemes figyelemmel követni a változásait.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 24. 07:53, péntek | PR

Egyházi építések specialistája lett a Jánosik Kft.

Ismét egyházi ingatlan felújítását nyerte el a Jánosik és Társai Kft. Ezúttal Miskolcon, a Baptista Szeretetszolgálat új szociális ellátóközpontja kivitelezésére kaptak megbízást.

2020. Július 07. 09:18, kedd | PR

Három ok, amiért érdemes szakács állást keresned

Ha még nem döntötted el, hogy mi szeretnél lenni, és érdekelnek az ételek, akkor érdemes utánanézned, hogy milyen lehetőségek vannak a szakács állásokban. Hozunk három okot, amiért izgalmas lehet.

2020. Június 18. 14:31, csütörtök | PR

Nem engednek a minőségből

Évről évre, a legszigorúbb átvilágítást végzik el a Jánosik és Társai Kft.-nél. Idén, a járványhelyzet miatt különleges szabályokat betartva tartottak auditot a külső auditorok.

2020. Június 08. 09:55, hétfő | PR

Ragasztók, a modern kori lovagok

Ismered a mondást, hogy belovagol és megoldja a problémát? A háztartási ragasztók pont ezt teszik! Nélkülük nehezebb lenne az életünk. Íme hét olyan ragasztó, ami nem hiányozhat otthonról.