Városlista
2019. szeptember 17, kedd - Zsófia

Hírek

2019. Szeptember 06. 16:48, péntek | PR

Az intelligens raktárak korszaka beköszöntött

Az intelligens raktárak korszaka beköszöntött

Az okostelefonok és -órák mára mindennapi használati tárgyaink közé tartoznak. Nem meglepő hát, hogy az intelligens szolgáltatások a logisztikában is megjelentek. Az viszont igen, hogy mi mindent tudnak.

A raktárakra tradicionálisan áruk tárolására alkalmas ingatlanokként gondolunk, amiknek legfontosabb tulajdonsága, hogy jól szigeteltek, kellően szellőzzenek és lehetővé teszik a tárolt áruk szükséges mozgatását, illetve szállításra való előkészítését. Kiegészítő szolgáltatás lehet az őrzés, vagy akár irodahelyiség is, de ezen a szolgáltatási körön a legtöbb raktár régebben nem lépett túl. Mára ez már a minimálisan elégséges küszöböt jelenti csak, mert sok helyen a raktárbázisok és logisztikai parkok is bevezették az intelligens szolgáltatásokat.

A raktározás művészete

A raktározás komplex feladata nem az áru átvételével, hanem a megfelelő készletszint megállapításával kezdődik. Ez sok modellezést és számítást igényel figyelembe véve a kereslet szezonális sajátosságait, a termék tulajdonságait, a raktár méretét és a gazdaságos beszerzés elveit. A raktárkészlet optimalizálását nagyban segítik a valós idejű készletadatok, ami viszont feltételezi a tárolt áruk tűpontos nyomon követését.
Ez után következhet csak az áruk szállításra előkészítése, a számlázás és egyéb feladatok, amik nem kevésbé összetettek. A vonalkódos RFID (Radio Frequency Identification, azaz Rádiófrekvenciás Azonosítás) és az RTLS (Real Time Location System, azaz Valós Idejű Helyzetfigyelő Rendszer) raktárirányítási rendszerek ehhez nyújtanak támogatást.
A QR kódon túl

A raktár területén elhelyezett ellenőrzési pontokon való áthaladáskor az RFID bárkódok és QR kódok segítségével területre pontosan határozza meg az adott áru helyét és mennyiségét, míg az RTLS már akár személy szintű követést is lehetővé tesz a raktár területén.
E két szolgáltatás hozzájárul az anyagáramlás folyamatos felügyeletével a készletszintek jelentős csökkentéséhez és részletes adatszolgáltatással komplexebb döntések meghozatalához, ezáltal soha nem látott szintre tudja emelni a logisztika hatékonyságát.

Raktáros robotok

Ezt a rendszert emeli még magasabb szintre az Amazon szuperraktárában alkalmazott robot rendszer, ami már szinte felfoghatatlan komplexitásban kezeli a mozgatandó árukat. A robotok optimalizált útvonalon, ideális sebességgel, az összeütközéseket elkerülve automatikusan szállítják a megfelelő helyre a csomagokat. Tájékozódásukat a padlón és a csomagokon elhelyezett kódok mellett egy mesterséges intelligenciával támogatott rendszer segíti, ami arra is figyel, hogy az emberekétől eltérő, a robotoknak optimális munkakörnyezetet teremtsen a megfelelő fényviszonyokkal, páratartalommal és szellőztetéssel.
A raktározás világa egy elképesztően izgalmas, szupertechnikát bevető sci-fi környezetté válik néhány éven belül a szemünk előtt. Érdemes figyelemmel követni a változásait.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 06. 16:45, péntek | PR

Ipari létrák könnyítik meg a DIY lakásfelújítók életét

Egy lakás felújítása mindig igen idő- és pénzigényes folyamat, akár mi magunk, akkor profi szakemberek segítségével végezzük a munkálatokat.

2019. Augusztus 21. 15:51, szerda | PR

Óvodákat újítanak fel

Két óvoda felújítási munkálatait nyerte el, nyílt közbeszerzési eljáráson a Jánosik és Társai Kft. A közel 300 millió forintos bevételt jelentő munkákkal határidőre, év végéig készülnek el -

2019. Augusztus 09. 13:03, péntek | PR

Pénzküldés - csináld úgy, mint a profik!

Ma már értünk, kelet-közép-európai felhasználókért is versengenek a devizaküldő cégek. Komoly piac ez a régió, ahol mind többen dolgoznak külföldön. Nem véletlenül van a TransferWise-nak Budapesten is irodája.

2019. Augusztus 09. 13:01, péntek | PR

Ellenőrzőlista nyaralás előtt

A nyári szabadságunk cél állomása sokszor egy másik ország, avagy egy távoli kontinens. Már jó előre megtervezzük az utazást, lefoglaljuk a szállásunkat, a repülőjegyeket, és átgondoljuk -