Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2011. Augusztus 11. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Az intelligencia nagyrészt a génekben gyökerezik

Az intelligencia nagyrészt a génekben gyökerezik

Egy friss kutatás azt sugallja, hogy az emberi intelligencia fele a génekben gyökerezik, és tejesen független a külső körülményektől.

A tudósok azonban azt is hozzátették, hogy nem egyetlen intelligens génnek köszönhető az intelligenciahányados - több, kisebb gén befolyásolja az IQ szintet.

Felfigyeltünk arra, hogy az intelligencia hányadosban megfigyelhető egyéni különbségek mintegy feléért több, kisebb jelentőségű gén a felelős. A jövőben ezekre a génekre kell koncentrálnunk, ha meg akarjuk érteni az intelligencia titkát - mondta Peter Visscher, a tanulmány társszerzője.

A tudósok már eddig is tisztában voltak azzal, hogy a magas intelligencia hányados vagy éppen az intelligencia hiánya családi halmozódást mutat, eddig azonban nem tudták biztosan, hogy a genetika és az öröklődés mekkora szerepet játszik ezekben a folyamatokban - írja a Molecular Psychiatry.

A kutatók szerint ezek az eredmények rengeteg kérdést vetnek fel: többek között azt, hogy egy gyerek fejlesztésében mekkora eredményeket érhetnek el a tanárok és a szülők, és hogy az iskolai teljesítmény milyen mértékben javítható a rosszabb képességű diákoknál.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 26. 09:28, péntek | Belföld

Két üstököst fedezett fel egy magyar csillagász júliusban

Júliusban két új üstököst is felfedezett Sárneczky Krisztián kutatásvezető csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Piszkéstetői Obszervatóriumában.

2024. Július 26. 09:27, péntek | Belföld

Befejeződött a nyári aratás

Budapest, 2024. július 25., csütörtök (MTI) - Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt.

2024. Július 26. 07:45, péntek | Belföld

Német dízelmozdonyokat bérel a MÁV-Volán-csoport

A MÁV-Volán-csoport egy svéd lízingcégtől bérel dízelmozdonyokat, az első német Henschel dízelmozdony még júliusban megérkezik, és az év végéig további 14 vontatójármű állhat forgalomba

2024. Július 25. 07:44, csütörtök | Belföld

KSH: a bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt.