Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2018. Március 08. 08:38, csütörtök | Helyi
Forrás: BAON

Az influenza visszavonulóban, de jönnek a hányós-hasmenéses vírusok

Az influenza visszavonulóban, de jönnek a hányós-hasmenéses vírusok

Hivatalosan még járvány van, de Bács-Kiskunban is tartósan csökken az influenzagyanús tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma, és az enyhébb időjárás ellenére sem kell tartani a vírus „erőre kapásától”.

Jönnek viszont helyette a hányást, hasmenést okozó megbetegedések.
A BAON internetes hírportál munkatársa a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályától érdeklődve megtudta, hogy 2018 kilencedik hetében, azaz múlt héten Bács-Kiskunban összesen 609 beteg fordult influenzaszerű tünetekkel (magas láz, köhögés, rossz közérzet, fejfájás) a megyei figyelőszolgálatban részt vevő háziorvosokhoz. A nyolcadik héten még 824, még egy héttel korábban pedig 897 influenzagyanús páciens volt, azaz megállapítható, hogy tartósan csökken a számuk (az orvosukat felkeresők között az influenzások aránya egyébként 3-5 százalékot tesznek ki ilyentájt, de ez is csökkenő tendenciát mutat). Hivatalosan ugyanakkor még járványról beszélünk, mivel a 100 ezer főre jutó megbetegedések száma a legfrissebb adat szerint 515 volt.

A hírportál riportere megkérdezte azt is, hogy az enyhébb időjárás beköszöntével kell-e tartani az influenza vagy más vírusok gyorsabb terjedésétől? A kormányhivatal azt válaszolta, az előző évek tapasztalata alapján nem számítanak az influenzaszerű megbetegedések számának emelkedésére. Hozzátették: a jelentett adatok alapján hányást, hasmenést okozó vírusok, rotavírusok, humán calicivírusok és a bárányhimlő esetek gyakoribb előfordulására, bölcsődei-óvodai járványok megjelenésére viszont fel kell készülni az elkövetkező hetekben.

Nyitókép Czeglédi Zsolt, MTI.

Címkék: hasmenés, influenza, vírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA