Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 06. 07:49, péntek | Sport
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Az FIA is „megtörné” a Red Bull hegemóniáját

Az FIA is „megtörné” a Red Bull hegemóniáját

Radikális változásoktól nem kell tartani: idén is négy keréken köröznek majd a srácok.

Viszont a tavalyi évhez képest egy lényeges dolog azért mégiscsak változik, mely talán módosíthatja az erőviszonyokat is: 2012-ben megszüntetik a befúvásos diffúzorok használatát. Szemezgetés az idei szabálymódosításokból.

Tavaly a Brit Nagydíjon már tiltva volt a kipufogógáz padlólemez alá történő elvezetése – mely javította a leszorítóerőt. Azonban ezt az egy versenyt leszámítva a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) nem tiltotta be az ilyen típusú diffúzorok használatát. Silverstone-ban egyébként Fernando Alonso nyert a két Red Bull előtt...

Sokak szerint a Red Bull brutális fölényét éppen a befúvásos diffúzoroknak köszönhette. Egészen pontosan annak, hogy Adrian Newey, az osztrák csapat főtervezője tudta leginkább kihasználni a szabályban rejlő lehetőségeket. Idén azonban kisebb játszótere lesz, ugyanis a kipufogógázokat felül fogják kivezetni, hogy ez minél kevésbé legyen hatással az autók aerodinamikájára.

A versenyzők biztonságának további növelése érdekében újabb törésteszteket vezetnek be, s amelyik csapat ezeket nem teljesíti, azok nem vehetnek részt a szezon előtti teszteken.

Az FIA maximalizálja a versenyek maximális időtartamát: 2012-től négy óránál hosszabb GP-re ne nagyon számítsunk. A tavalyi Kanadai Nagydíj az időjárási viszonyok miatt tovább tartott, mint négy óra, ugyanis korábban nem volt szabályozva a versenyek hossza.

Módosítják a biztonsági autós fázisokat is: mielőtt a safety car visszatérne a boxba, a lekörözött autók visszavehetik a körüket, ezzel tiszta pályát biztosítva a vezető pozíciókért küzdőknek. Ezt a szabályt egyébként 2009-ben törölték el – úgy fest, feleslegesen.

Korábban sok kritika érte az F1-et azért, mert kevés az előzés. A tavalyi szabálymódosításoknak köszönhetően a sportág történetében 2011-ben volt a legtöbb előzés. Ez nagyban köszönhető az állítható hátsó szárnyaknak (DRS), melyet épp tavaly vezettek be. Bár sokak szerint ez is csak akkor működött megfelelően, ha a két kocsi között már eleve megvolt a megfelelő sebességkülönbség – mely ha nincs, a DRS is kevés. Mindenesetre az eredmények a szabályt igazolták.

Ezt az előzési majmolást igyekszik követni egy újabb szabály, mely szerint a védekező versenyző nem mehet vissza az ideális ívre, ha már egyszer pozícióvédés céljából elmozdult róla. Ez ugye az „egy irányváltás” szabályt módosítja, s alkalmazása egyelőre képlékeny – mert ugye a kanyarokat be kell vennie a védekező félnek is...

Az idei szezontól ismét lehet tesztelni az idény közben is: háromnapos bulit iktatnak majd be a versenynaptárba, s a helyszín feltehetően a Ferrari mugellói tesztpályája lehet. Szintén „tesztes dolog”: már az első edzésnapon használhatják összes abroncsot a pilóták, melyeket a gumiszállító a teljes versenyhétvégére bocsátott számukra. Eddig ugyanis csak három szett volt engedélyezve.

Végül essen szó a versenygépek „szívéről” is, a motorról. Idén és jövőre is marad a V8-as, 2,4 literes benzintemető, de egy-két csapat már meg is kezdte a 2014-es motorjának fejlesztését. Ugyanis két év múlva a további költségcsökkentés jegyében ismét lejjebb vesznek a hengerűrtartalomból: jöhetnek az 1,6-os V6-osok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.