Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Március 08. 09:00, vasárnap | Életmód
Forrás: webbeteg.hu

Az évszakok befolyásolják a vérnyomást

Az évszakok befolyásolják a vérnyomást

Egy amerikai tanulmány szerint, melyet 443 632 magas vérnyomással kezelt veterán adatai alapján végeztek, a magas vérnyomást sokkal nehezebb télen kezelni.

Egy amerikai tanulmány szerint, melyet 443 632 magas vérnyomással kezelt veterán adatai alapján végeztek, a magas vérnyomást sokkal nehezebb télen kezelni. A szakértők szerint ennek hátterében a sokkal aktívabb nyári életforma állhat.

Az öt éves kutatás eredményei azt mutatják, hogy azoknál, akiket nyáron kezdenek el kezelni magas vérnyomással, 8 százalékkal nagyobb az esély arra, hogy a vérnyomásuk egészséges értékre áll vissza.

Amint azt a kutatást vezető Dr. Ross Fletcher elmondta, a jelenség mögött az áll, hogy a téli időszakban hajlamosabbak vagyunk többet hízni és egészségtelenebbül étkezni (a sós ételek is növelik a vérnyomást), míg a nyár inkább a mozgás, az aktív életmód és a fogyás időszaka.

Dr. Fletcher arra is figyelmeztet, hogy a téli hónapokban nehezebb a vérnyomás szabályozása, így jobban kell mindenkinek vigyáznia. Nem csak a vérnyomás kezelése nehezebb télen, de a stroke és szívinfarktus előfordulási gyakorisága is nagyobb ebben az időszakban. Mindez azzal is magyarázható, hogy a hideg időben a vérerek jobban összehúzódnak,ám a legnagyobb kockázatot a téli életmód jelenti. A kevesebb testmozgás, a nehéz, fűszeres ételek fogyasztása és az ezzel járó testsúlygyarapodás, mind magas vérnyomáshoz vezetnek, illetve nehezítik annak kezelését. A magas vérnyomásnak általában nincsenek tünetei, ám olyan komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a stroke, szívinfarktus, szív- és veseelégtelenség. Mindemellett világszerte a korai elhalálozás vezető oka, ám radikális életmódváltással és megfelelő gyógyszerezéssel kezelhető probléma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.