Városlista
2024. május 23, csütörtök - Dezső

Hírek

2014. Február 15. 19:00, szombat | Belföld
Forrás: ÉrdekesVilág

Az Európai Év Fája verseny

Az Európai Év Fája verseny

Még mindig lehet szavazni a Gödöllői Vén Vackorra

Február végéig lehet szavazni az Európai Év Fája versenyen. Az Év Fája verseny több országban már évek óta zajlik. Először nemzeti fordulók vannak, melyek során minden ország megszavazza saját kedvenc fáját, majd a nyertesek nemzetközi versenyen vesznek részt. A hazai versenyt tavaly év végén a Gödöllői Vén Vackor nyerte, így Magyarország kedvenc fája lett. A nemzetközi szavazáson jelenleg a második helyen áll.

Érdekességek és adatok a Vén Vackorról:

A gödöllői Botanikus Kertben áll az ország egyik legöregebb, legnagyobb, még mindig termő vadkörtefája, mely 20 méter magas, kerülete pedig 3 méter. A 18. században Grassalkovich Antal gróf ezer vadkörtét ültetett, mivel egy vadászat során egy vadkörtefán lelt menedéket a sebzett vad elől.

1849-ben Kossuth Lajos a Gödöllői Vén Vackornál írta meg a Függetlenségi Nyilatkozatot, de a vackort a szerelmesek fájának is nevezik, mert állítólag Andrássy gróf itt ismerte meg Sissit, akibe fülig beleszeretett.

Aki szeretné, hogy a Vén Vackor legyen az Európai Év Fája, az a www.treeoftheyear.org weboldalon szavazhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 22. 14:03, szerda | Belföld

Robbanás történt Tapolcán, egy társasházi lakásban, az épületet kiürítették

Gázrobbanás történt szerda délelőtt egy tapolcai lakásban. Egy embert kórházba vittek, az épületet, az úgynevezett Y-házak egyikét, kiürítették - tájékoztatta a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője a

2024. Május 22. 14:01, szerda | Belföld

Már nyomtatják a szavazólapokat

2024. Május 22. 13:55, szerda | Belföld

Az államtitkák szerint a magyar szakképzés Európában a második helyen van

Szintet lépett a magyar szakképzés, hiszen Európában a második helyen van - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára.

2024. Május 22. 13:51, szerda | Belföld

A békéért, a háború ellen vonul a Békemenet június 1-jén