Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Október 02. 18:20, szerda | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Az Európai Bizottság tárgyilagosan elemezni fogja a brit megoldási javaslatot

Az Európai Bizottság tárgyilagosan elemezni fogja a brit megoldási javaslatot

Amint beérkezik, az Európai Bizottság objektív elemzés alá veti azt az új brit javaslatot, amelyet alternatívának szán az Egyesült Királyság a korábban megkötött, de nem ratifikált kiválási szerződéssel szemben

- közölte a brüsszeli testület szóvivője szerdán. Mina Andreeva arról számolt be, hogy egyelőre nem kapták meg a tervezetet, de erre valószínűleg még a nap folyamán sor kerül.

Az EU kész a konstruktív tárgyalásokra, azonban a bénultság fő okának számító ír-északír pótmegoldás (backstop) kiváltását célzó javaslatnak összeegyeztethetőnek kell lennie a kiválási megállapodással, azaz a belső piaci integritás tiszteletben tartásával és az ír-szigeti kemény határellenőrzés visszaállításának megelőzésével - szögezte le.

A szóvivő hozzátette, ezen javaslat kizárólag akkor képezheti az alapját a tárgyalásoknak, amennyiben megfelel a korábban lefektetett kritériumok mindegyikének.

Mint közölte, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán késő délután telefonon beszélni fog Boris Johnson brit kormányfővel. Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója pedig este tájékoztatja a bennmaradó tagállamok kormányainak képviselőit a beterjesztett szöveg tartalmáról.

Csütörtökön technikai egyeztetéseket folytatnak a felek képviselői Brüsszelben.

Boris Johnson szerdán mutatja be kormánya végső, kompromisszumos megoldási javaslatát, amelynek szerinte egyetlen alternatívája a megállapodás nélküli kiválás. A részletek egyelőre még nem ismertek, annyit azonban elmondott, hogy a dokumentum értelmében "semmilyen körülmények között" nem lesz vámellenőrzés sem Észak-Írország és Írország határán, sem annak a közelében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.