Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Március 21. 15:00, szombat | Életmód
Forrás: origo.hu

Az energiaital nem üdítő, hanem veszélyforrás

Az energiaital nem üdítő, hanem veszélyforrás

Köztudott, hogy az energiaitalok egyéb egészségügyi problémák mellett elsősorban a vérnyomásra vannak kedvezőtlen hatással. Egy friss kutatás szerint a nem rendszeres koffeinfogyasztók még nagyobb veszélyben vannak.

Köztudott, hogy az energiaitalok egyéb egészségügyi problémák mellett elsősorban a vérnyomásra vannak kedvezőtlen hatással. Egy friss kutatás szerint a nem rendszeres koffeinfogyasztók még nagyobb veszélyben vannak.

A Mayo Clinic által végzett kutatás eredményeit az Amerikai Kardiológiai Kollégium évi ülésén mutatták be március 14-én, San Diegóban. Huszonöt 19 és 40 év közötti felnőtt vérnyomását mérték meg egy doboz energiaital, illetve placebo-ital elfogyasztása előtt és után. A vizsgált személyeket két csoportra osztották: mérsékelt koffeinfogyasztókra (akik 160 mg koffeint fogyasztanak naponta – ez általában egy csésze kávénak felel meg), illetve rendszeres koffeinhasználókra (akik több mint 160 mg koffeint pusztítanak el naponta).

A vérnyomás növekedése jelentős volt az energiaitalok esetében, szemben a placebo-itallal. Feltűnő volt a különbség a két csoport között is: a nem rendszeres koffeinfogyasztók vérnyomásában beállt változás duplája volt a másik csoporthoz képest.

Korábban már mi is írtunk az energiaitalok okozta különféle egészségügyi problémákról. A világon elsőként Litvániában tiltották árusításukat fiatalkorúak számára, 2014-ben. Az ország egészségügyi minisztériumának képviseletében Almantas Kranuskas büszkén mondta el: „Forradalmi lépés, amelyet még egyetlen más ország sem mert megtenni. Mi vagyunk az elsők. Mások csak ajánlásokat tesznek.”

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat véleménye megegyezik a litván állásponttal: „Az OÉTI által végzett laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a forgalomban lévő energiaitalok döntő hányada magas koffeintartalmú, egyes termékek egy adagjában akár 4-5 csésze kávénak megfelelő koffein is lehet. A hazai lakosság átlagos napi koffeinbevitele a szokásos forrásokból (kávé, tea stb.) 120 mg körüli érték, míg a rendszeresen energiaitalt fogyasztók esetében ez a több száz mg-ot is elérheti. Mindezek alapján a közegészségügyi szempontokat előtérbe helyező jogi szabályozás szükségessége megfontolandó.”

A tudományos vélemények és a különböző korlátozások ellenére az energiaitalok eladási rátái állandóan növekednek és folyamatosan jelennek meg új termékek a piacon. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (European Food Safety Authority) 2013-as felmérése szerint az európai serdülők 68 százaléka üdítőként tekint az energiaitalokra, és ez az széleskörű elterjedés egyik legfőbb okozója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.